Успешните трансфери във футбола обичат тишината

Успешните трансфери във футбола обичат тишината

На специална обширна пресконференция в Пресклуб „България“ футболният мениджър Петьо Костадинов разкри подрбно как е станал трансфера на Филип Кръстев и пътя, който трябва да извърви младият талант на Славия, за да заиграе в първия отбор на Манчестър Сити.

“На 7 май Стоян Орманджиев ми даде сигнал, че ще ми звъннат от Манчестър Сити, за да се започнат разговори за трансфер на Филип Кръстев. На 9 май ми се обадиха и аз поисках пълномощно от „Славия“ и от футболиста, за да водя преговорите. Ние не можем да предвидим докога ще бъде активен трансферния прозорец, затова не искахме да има лимит във времето. В пълномощните има клауза, че се декларира, че няма друг агент и не е оторизиран друг представител за клуба.  Филип подписа пълномощното на капака на автомобила ми. Аз го попитах  дали иска този трансфер или това са само наши амбиции. Той ми потвърди, че иска. Това е истината и мога да се закълна във внуците си”, каза  пред репортерите Костадинов и допълни:

“Аз входящи трансфери в България съм правил само веднъж за последните 20 години. В България няма играч, който да ми е плащал. Не съм искал и комисионни. Помагам на страшно много момчета, за да имат добри условия и да се развиват в чуждестранните клубове. На 9 юни получих предложението за договора с Филип Кръстев. Аз категорично отказах преговорите да се водят от друг, защото това не е група, с която може всеки да преговаря. Направих пряка връзка между Кръстев и човека от Манчестър Сити, за да бъде всичко коректно. Всички страни ми докладваха непрекъснато. Държа да подчертая, че в тези преговори аз бях супервайзър, а не агент. Бях първият човек, който получи информацията, че договорът е подписан”, каза Костадинов.

Той разкри, че обикновено лекарят на Манчестър Сити прави медицинските прегледи на футболистите, с които се подписва договор. Но заради пандемията от коронавируса Филип е бил прегледан от лекаря на  Андерлехт. От следващата година Кръстев ще заиграе в белгийския „Ломел“. Още този сезон клубът има амбицията  да започне активна селекция, за да се изкачи  в по-горната група и да окаже натиск върху младите играчи, които ще играят в отбора.

„Договорът по стратегия е милионерски. Присъствието  на Филип в Ломел е да влезе в стратегията и методиката на  Манчестър Сити. Ако се развива добре, един ден ще заиграе в първия отбор на английския гранд.“

Петьо Костадинов потвърди информация на в. „Дейли мейл“, че „Лестър“ също е искал да вземе Филип Кръстев.

„Хърватска група, работеща за Лестър, се опита да торпилира сделката с Манчестър Сити и тя беше пред провал. Аз трябваше да натисна паник бутона”, обясни  Костадинов.

Стоян Орманджиев заяви пред репортерите, че след като е прекратил футболната си кариера, е започнал работа в агенцията на Лъчезар Танев. Той е и сред учредителите на Българската асоциация на футболните агенти /БАФА/.

„По принцип БАФА има за цел да изглажда противоречията между футболните агенти, а не да ги изостря. Но искам да попитам Николай Жейнов дали има договор за представителство с Филип Кръстев? Ние, футболните агенти, не се запознаваме с играчите, когато станат на 17 или 18 години, а ги следим още когато са 14-15 годишни. Но за да стане успешна една сделка, трябва да се работи много, но тихо. Успешните трансфери обичат тишината“, каза Стоян Орманджиев и заключи, че се надява в следващите години отново да има  български футболисти, които да играят в  отбори от най-силните първенства в Европа.