Георги Глушков: Надявам се сътрудничеството ни с Българската баскетболна общност да повиши интереса към баскетбола в цялта страна

Георги Глушков: Надявам се сътрудничеството ни с Българската баскетболна общност да повиши интереса към баскетбола в цялта страна

Днес в Пресклуб „България“ президентът на Българската федерация по баскетбол /БФБ/ Георги Глушков и председателят на Българското баскетболно общество /ББО/ Орлин Атанасов подписаха договор за сътрудничество за съвмество организиране на баскетболната лига.

Надявам се преструктурирането на мъжката А група да доведе до по-голяма масовост и да повиши интереса към баскетбола в много центрове в страната. Това е партньорство, което започна още преди няколко години. Ще кажа само няколко неща, които са много важни. В последните десетина година има един спад в броя на отборите, които участват във втора дивизия. Женската част тръгна надолу и изчезна, мъжката също намалява. Дойде време, в което ние трябва като федерация да вземем някакви мерки, така че да направим условията достъпни за повече хора. Начинът, по който ББО организират техните състезания през последните няколко години, ни даде тази увереност да потърсим партньорство с тях за създаването на втора дивизия към БФБ, в която участват само лицензирани баскетболни клубове, както от БФБ, така и от Министерството на спорта, и да създадем една по-широка база. Надявам се това партньорство да даде своите плодове, за да дадем този шанс на повече градове, които имат баскетболно минало и търсят баскетболно настояще“.

Мъжката А група вече ще има изцяло нов облик. Една от новостите е, че от следващия сезон тя ще се нарича Българска баскетболна лига, като в нея ще могат да участват всички отбори, членове на БФБ и лицензирани от Министерството на спорта. Идеята е, освен тимовете, които вече се състезават в А група, в новата лига да могат да се влеят и представители на досегашната аматьорска ББЛ, като тя да стане полупрофесионална.

Отборите ще бъдат разделени на четири региона – Запад, Център, Изток и Юг, които да включват по минимум осем отбора. Във всеки регион ще се играе редовен сезон и плейофи. Шампионите и вицешампионите от регионите ще участват на национални финали, които ще излъчат и победителя в първенството. Той ще получи право от следващия сезон да се състезава в Националната баскетболна лига при мъжете, ако отговаря на изискванията, като ще заеме мястото на десетия тим, който ще изпадне.

Планира се и създаването на трета дивизия – Б група, в която да се допуска участието и на непрофесионални отбори. Принципът ще бъде същият като в новата Българска баскетболна лига, като и тук победителят ще получи шанс да се изкачи в горния ешелон.

„Договорът за съвместно сътрудничество между БФБ и ББО е за  3+2 години. Условията в България са такива, че виждаме, че нямаме потенциала на големите държави, които държаха известно ниво. Ние опитахме да го държим във втора дивизия, но се оказа, че нещата по естествен път ни карат да направим така, че трябва да създадем условия, с които клубовете, които имат подрастващи, искат да се развиват и имат амбиции да представят баскетбола в техния град и регион, да имат тази възможност. Заедно с Българско баскетболно общество представяме този вариант, който смятам, че ще допринесе за връщането на много баскетболни центрове в България. Надявам се още през първата година да покажем, че се връщаме в градовете с идеята да помогнем и с условията да могат клубовете да участват. Имам наблюдения, има доста сериозни отбори в тази лига, аз съм впечатлен. Има ентусиазъм и любов към баскетбола, това е важното”, заключи Георги Глушков.

Председателят на ББО Орлин Атанасов допълни:

„От няколко години опитваме да помагаме на българския баскетбол с доста ентусиазъм. Ние сме до голяма степен доброволческа организация, която е сформирана от доста хора в цялата страна. Планираме да продължим да работим по същия начин, както досега, добре с федерацията и всъщност да прескочим едно ново стъпало, а именно – нещата, които правим, да имат по-сериозен статут. окато правехме Българска баскетболна лига, видяхме как много замрели клубове се възстановиха, защото там имаше мачове, макар и на аматьорско ниво. Това винаги ни е давало увереност. Освен, че много клубове се възродиха, се създадоха и много нови. Тази масовост създава един сериозен интерес от хората, които практикуват и се възраждат едни ядра от хора, които имат потребност да създават школи. Много се радвам, че ще успеем да се договорим с федерацията по тази линия и всъщност лигата, която до момента правехме като аматьорска – Българска баскетболна лига, вече ще може да премине на едно по-професионално ниво и всички тези клубове, които досега участваха, да могат да се влеят абсолютно регламентирано в структурите на българския баскетбол и заедно да спомогнем за едно развитие във възходяща линия.”