Пресклуб "България" е за втори път домакин на Международния шахматен турнир за Купа "Левски"

Пресклуб "България" е за втори път домакин на Международния шахматен турнир за Купа "Левски"

На 18 юли в Пресклуб „България“ ще се проведе VIII  младежки международен шахматен турнир „Купа „Левски“, каза на пресконференция в Пресклуба директорът на проявата Николай Тодоров. Състезанието се организира от Спортен клуб по шахмат „Левски“ и БФ Шахмат 1928 с подкрепата на Столична община.

Главният съдия на турнира Светлин Марков заяви пред репортерите, че ще се играе по швейцарска система в 7 кръга. Времето за обмисляне е 15 минути на състезател за партия с добавка от 10 секунди на ход, считано от първия.

Досега заявки за участие са подали 24 състезатели – 8 жени и 16 мъже. Победителят в съревнованието ще бъде награден с Купа „Левски“, златен медал и 200 лв, а вторият и третият ще получат съответно сребърен и бронзов медал, 150 лв и 100 лв от наградния фонд. Предвидени са и други атрактивни награди, между които и новата книга на Николай Тодоров „Световни успехи на съвременния български шахмат“. Авторът подчерта, че само три държави са имали световни шампиони по шахмат при мъжете и жените – България, Русия и Украйна, но само нашата страна ги има по едно и също време!

Техническата конференция е на 18 юли от 10.15 ч., а първият кръг започва в 10.30 ч. Закриването на турнира и награждаването на победителите и призьорите е в 17.00 ч.