Отново мотокрос на „Ридо” с над 110 състезатели

Отново мотокрос на  „Ридо” с над 110 състезатели

Близо две седмици изминаха от състезанието по мотокрос  на  „Горна Росица“ в   Севлиево, а този уикенд домакин  ще бъде легендарният мотополигон „Ридо“ в Самоков, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на БФ Мотоциклетизъм Богдан Николов. Предстоящото състезание е трети кръг на BMU European Motocross Championship и втори кръг за републиканския шампионат, и е част от веригата Grand Prix Bulgaria 2020.

„Мотополигон „Ридо“, в цялата негова уникалност, винаги е свързван с името на Георги Янакиев, легенда в бензиновите спортове, дългогодишен председател на СБА и БФАС, радетел на спорта и не на последно място човек с голямо сърце за моторните дициплини и визия, донесла много слава на страната ни. Това ще бъде шестото поред издание на мемориала Георги Янакиев, като неговото наследство на мотополигон „Ридо“ изисква и една добра подготовка от страна на организатора в лицето на СМК Ридо Самоков, който вече няколко седмици с подкрепата на Община Самоков работят усилено за реализирането на това международно състезание, в което ще видим представители на Гърция и Румъния, като отново очакваме техният брой да е над 110 участника в различните класове на шампионата“, заяви пред репортерите кметът на Самоков Нладимир Георгиев.

Съгласно заповед на МЗ и съответно на ММС, състезанието се провежда без публика, като няма да бъдат допускани лица извън тимовете на състезателите на мотополигона. В клас МХ50 към момента лидер в шампионата с актив от 47 точки е Никола Мутафчиев (Панчо Рейсинг Тийм, КТМ), но всички знаят, че при тежки условия, имайки в предвид очакваните дъждове в планинските региони , един такъв клас като МХ50 (а и не само) е непредвидим.

През 2019 г.  пилотите от МХ65 също имаха възможността да изпитат на свой гръб силата на Ридо, като те бяха единственият клас, който се проведе в 100% дъжд, като дори и най-добрите имаха своите трудности. Лидер в шампионата при „малко по-големите“ след два кръга е Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 97т.), следван от Венцислав Тошев (Мото Спорт Варна, КТМ, 91т.), а трети със 73 точки е Илия Димитров (Киппен МХ Рейсинг Тийм, КТМ).

За големите от клас МХ85 мотополигон „Ридо“ се явява едно технично трасе, с достатъчен брой елементи, като преодоляването на някой от тях е определящо за крайното класиране и въобще за представянето, но като цяло и трите класа изброени до момента все още се считат за подготвителни и треньорите не би следвало да са изцяло сериозни и изискващи към своите пилоти. 6 точки е разликата между лидера Мирослав Димитров (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Ямаха, 87т.) и Християн Георгиев (Мото Спорт Варна, КТМ, 81т.), а трети в класирането е Живко Иванов (Елхово Рейсинг Клуб, КТМ, 78т.). В Севлиево, в играта се намеси и Золтан Ордог от Румъния, който е потвърдил участие в Самоков, така че ни очакват интересни стартове при 85-кубиковите на Ридо.

В клас МХ2 кубатурата и уменията на състезателите вече са по-сериозни и в очакваните условия четиритактовите машини ще „стъпват“ по спокойно спрямо по малките си двутактови събратя от МХ50-65-85. През 2020 г.  клас МХ2 се очертава един изключително конкурентен, в който на практика всяка една минимална грешка може да коства евентуална подиумна позиция на някой от състезателите в топ 10. Николай Малинов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, КТМ, 92т. имаше не лек уикенд в Севлиево, но продължава уверено да води в класирането, като показва добра техника и издръжливост в изминалите 4 старта от шампионата. Съотборникът на Малинов, Жулиан Георгиев (Кавазаки, 75т.) направи лош първи манш (след едно масово падане на първия завой) и изостана от лидера, но като основна заплаха за джуниърите в клас МХ2 се явява Хакан Халми (МСК Севлиево 2004, КТМ) който на родна почва в Севлиево, макар и участник в купчината на първия завой, надделя над всички и показа, че тази година ще се бори за шампионската титла и има предпоставките да я спечели. Но има още много стартове до тогава, особено като имаме в предвид израстването на Алекс Димитров (Мото Спорт Варна, КТМ, 66т.) и Виктор Нейчев (МСК Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 66т.) които си изпатиха от персонални грешки в Севлиево, но показаха скорост и хъс, достойни за топ 3 позиции в шампионата.

Майкъл Иванов (Пловдив Мотор Спорт, КТМ, 100т.) подхвана своята типична серия от победи, вече в клас МХ1, която може само да радва почитателите на мотокроса и въпреки, че една неприятна травма го тормози през последните 4 седмици, Иванов показа, че може и привидната лекота, с която насочва своята 250-двутактова машина е резултат от  много труд и упоритост. Бройката на пилотите в клас МХ1 не е голяма, но пък качеството на битките, които наблюдаваме, си заслужава и е истинско удоволствие за феновете на най-голямата кубатура в шампионата. Втората позиция след два кръга заема Стефан Нейчев (МСК Еърмаксрейсинг, Ямаха, 80т.), а трети за момента е Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 76т.). Мотополигон „Ридо“ е едно отлично трасе за големите машини и там те ще могат да разгърнат потенциала си.

В клас МХ  Григор Царев (Джи Ар СиМоторспорт 2020, КТМ, 100т.) е взел максимума до момента като точки и явно не мисли да връща газта до края на шампионата, като се опита да спечели възможно най-много победи преди мини лятната ваканция, която предстои през август. Малко по назад в точките, но също с добро темпо виждаме съотборника на Царев – Александър Ленев (КТМ, 68т.), а трети е Марин Маринов (НСА моторспорт, Хонда, 57т.).

Най-изявеният от клас Сеньор (45 плюс) засега се очертава да е Васил Стоянов (Киппен МХ Рейсинг, Хонда, 94т.), който взе максимума в Севлиево след фалстарта на основния си конкурент Димитрис Керамидас от Гърция. Но Васил едва ли ще полегне на стари лаври, защото Николай Нанчев (Пловдив Мотор Спорт, Ямаха, 70т.) , както и съотборниците от АИТ Рейсинг Тийм – Атанас Петров (КТМ,68т.) и Янко Зоков (Кавазаки, 67т.) имат не малко опит натрупан през годините и ще се възползват от всяка констатирана слабост на лидера.

Част от официалния календар на федерацията през 2020 г.  бе и състезанието M6 YAMAHA JUNIOR CUP, но поради редица негативни обстоятелства свързани с епидемията, то няма да се проведе като отделно състезание през годината, а ще бъде част от Grand Prix Bulgaria 2020 тази седмица на Ридо. Специално класиране за купата, ще получават състезателите в класовете МХ50, МХ65, МХ85 и МХ2 Junior, като целта за в бъдеще е тези серии да получат стабилен календар, включващ и международни кръгове.

В събота са тренировките и квалификациите, официалното откриване е в неделя в 10.30 ч., след което са всички стартове в отделните категории и класове.