Мартин Чой със "Сребърен сокол" от пресклуб "България" преди "24 часа на Льо Ман". Легендата Христофор Чорбаджиев вдигна купа от БФМ за 90-годишнината си.

Мартин Чой със "Сребърен сокол" от пресклуб "България" преди "24 часа на Льо Ман". Легендата Христофор Чорбаджиев вдигна купа от БФМ за 90-годишнината си.

На специална церемония в Пресклуб „България“ най-добрият ни състезател по мотоциклетизъм на писта Мартин Чой бе награден със „Сребърен сокол“ от Пресклуб „България“ за проявено мъжество и воля за победа  и за отличното представяне от началото на сезона. Същото престижно отличие е предвидено и за елитния ни състезател по мотокрос Майкъл Иванов, но поради контузия той не присъства на награждаването.

Мартин Чой  стартира сезон 2020 със заслужена победа в клас Superbike 1000 (МСК Еко BMW Motorrad МС 77, BMW), по време на първия кръг от BMU европейския шампионат на писта 2020 г. и европейския шампионат на Супермото, който се проведе на 18 и 19 юли на летищен комплекс Долна Митрополия. Многократният национален и източноевропейски шампион победи в състезанието и завърши 12-те обиколки с аванс от 25,579 секунди пред Иван Грозев (ПСК Хела Мотор Спорт, BMW), който въпреки силния си старт, остана на второто място. Трети финишира Димитър Митов (МСК Боляри, BMW. През тази година Мартин Чой освен в националния и източноевропейския шампионат ще участва и в няколко кръга от световния шампионат по издръжливост, както и в емблематичното състезание „24-те часа на Льо Ман“.

В неделя  Чой, който преди дни завърши първи в третия кръг на Източноевропейския шампионат в Румъния, заминава за Франция, където за четвърти път ще участва в мотоциклетния маратон на „24-те часа на Льо Ман“. Този път тестовете ще започнат в сряда, а състезанието ще се проведе без публика. Мартин ще участва с нов мотоциклет Кавазаки във френски отбор и с нови съотборници – италианци, с които ще се запознае на място. След Льо Ман Чой ще участва и в надпреварата в “12-те часа на Ещорил”, която също е кръг от световния ендуро шампионат.

„Здрав съм и очаквам с огромно нетърпение състезанието на „Льо Ман”. За четвърта поредна година ще карам в 24-часовото състезание  и съм амбициран да дам най-доброто от себе във Франция. Ще се запозная с екипа ми направо на място и веднага започвам тестове и тренировки на машината която ще карам -Кавазаки . Горд съм, че отново първият химн, който ще се чуе на „Льо Ман”, ще бъде българският. Това е традиция от дълги години, която се спазва там. На всички държави,  чиито представители карат в състезанието се пуска националния химн по азбучен ред. Надавям се всичко да бъде наред и да се представим повече от успешно. След това ще карам и в Ещорил, но там ще бъдат 12 часа и е последното състезание от календара на Световния ендуро  шампионат ”, сподели Мартин Чой пред репортерите.

От името на БФ Мотоциклетизъм председателят на Организационния комитет „Гран при България“ Румен Петков  връчи специална награда на Христофор Чорбаджиев – легендарен състезател и треньор, по повод на неговата 90-годишнина.

„ Много благодаря за наградата по случай моя юбилей. Изненадах се приятно когато ми съобщиха ,че ще получа тази купа и съм повече от щастлив. Огромни благодарности към федерацията по мотоциклетизъм за всичко , което прави за нашия спорт и желая от все сърце само успехи на всички българи, които участват в състезания и защитават родния флаг”, каза пред журналистите развълнуваният Христофор Чорбаджиев.