Очакваме 9 олимпийски квоти за Токио и медали от Европейското първенство по плуване

Очакваме 9 олимпийски квоти  за Токио и медали от Европейското първенство по плуване

Към спечелените квоти „А“ в плуването за Олимпийските игри в Токио 2021 г от Антъни Иванов и Йосиф Миладинов, все повече се приближават Любомир Епитропов, Калоян Лефтеров,  Диана Петкова и Габриела Георгиева. Има още трима състезатели с реален шанс да участват на най-голямото събитие на планетата догодина, но засега ще запазя имената им в тайна, съобщи днес в Пресклуб „България“ главният селекционер на националните отбори към родната федерация Кристиян Минковски.  Така, ако всички успеят да постигнат голямата цел, ще имаме със сигурност 9 представители в японската столица догодина.  След 6-месечно прекъсване на състезателния хъс в басейна покрай пандемията от КОВИД-19, от утре до неделя на басейн „Диана“ в София ще се състои Държавното първенство, което е и олимпийска квалификация. Заявка се подали над 300 плувци от 46 клуба в страната, има и от Македония, Косово, Турция. Домакини сме на още 2 състезания от такъв ранг – през ноември в Бургас и през декември пак в София.

Диана, Габриела, Любомир и Калоян споделиха днес, че са добре подготвени, но дългото прекъсване на календара води до нервност нежния пол. Това е естествена реакция, коментира Минковски и подчерта, че сега нивото на състезателите вече е същото, каквото е било миналата година по това време. След двумесечните онлайн тренировки, в края на май с отварянето на спортната база на Белмекен, започна лагер, подчерта специалистът. Диана подобри 9 национални рекорда в рамките на 2 месеца миналата година и смята, че на последната квалификация през декември ще е достигнала върховата си форма и ще си осигури олимпийската квота. Габи има подобрен личен рекорд на 200 м гръб на Световното първенство и очаква добро представяне на предстоящите стартове. На 200 м гръб Калоян е с подобрен национален рекорд при мъжете, като има и 2 финала и 1 полуфинал на Европейското първенство за юноши. Любомир е с нац. рекорд на 200 м бруст.

БФ Плувни спортове залага не само на повече спечелени квоти за Олимпийските игри в Токио 2021 г, но и на европейски пробив – на Европейското първенство в Будапеща. Става дума за медали от Европейското първенство,  на които федерацията отдава не по-малка тежест отколкото на класиране за „Б“ олимпийски финал, изтъкна селекционерът Минковски. По неговите думи имаме потенциал през следващата година да спечелим повече, отколкото подобряване на лични и национални рекорди.