Кортен отново посреща мотокроса след 28 години

Кортен отново посреща мотокроса след 28 години

Тази събота и неделя ще се проведе третият кръг от републиканския шампионат по мотокрос, када на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на Организационния комитет „Гран при България“ Румен Петков. Домакин на проявата е най-новият лицензиран мотополигон в страната –„Киппен“ до с. Кортен, община Нова Загора. Проекът за изграждането да съоръжението се реализира благодарение на местния мотоциклетен клуб „Киппен МХ Рейсинг Тийм“.

При най-малките от клас МХ50 Николай Мутафчиев е лидер в класирането с 93 т.,следван от Николай Павлов със 75 и Кристиан Андреев със 74 точки. В досегашните два кръга този клас се оказа доста непредвидим, така че битката за призовите места ще бъде оспорвана.

В клас МХ65 след драматичното състезание в Самоков начело в класирането излезе Венцислав Тошев с 94 т., следван от Мартин Лалев с 82 т. и Дани Цанков.

В клас МХ85 лидер  с четири победи от четири старта  и с максималения актив от 100 т. е Християн Георгиев, втори е румънецът Золтан Ордог с 86 т., който ще пропусне този кръг, което дава възможност на третия в класацията Мирослав Димитров с 82 т. да заеме втората позиция.

В клас МХ2 Junior двамата съотборници от Киппен МХ Рейдинг Тийм  Николай Малинов и Жулиан Георгиев са първи и втори съответсто с 94 и 87 т, което предвещава много оспорвана борба за първото място и в двата манша. Трети в класирането е Мариос Канакис /Гърция/ със 72 т.

В общото подреждане в клас МХ2 Хакан Халми е безспорен фаворит с максималните 100 т.,  следван от Николай Малинов и Жулиан Георгиев.

В клас МХ1 състезанията са доста интересни, с  много единоборства, като начело във временното класиране е Майкъл Иванов със 100 т, а след него „ври и кипи“, като на второ място  със 78 т. е Стефан Нейчев, а трети е Калоян Илиев със 71.

С три победи и едно трето място от четирите манша от началото на сезона водач в клас МХ е Григор Царев с 95 т., следван от Йонут  Кояну /Румъния/ с 80 т. и Тони Маринов с 69. И в този клас има много интересни единоборства и борбата за челните места в отделните маншове ще бъде оспорвана и в Кортен.

При пилотите в клас Senior/ над 45 години/ Васил Стоянов е начело в класирането с 91 т. и се бори с всички сили да запази лидерската си позиция, но в оставащите кръгове това ще бъде задача с повишаваща се трудност, защото Станко Боянов със 77 т. и  Янко Зоков със 71 са амбицирани да се борят за първото място във всеки манш.

В събота са официалните тренировки и  два манша  в класовете МХ и Senior, а в неделя след официалното откриване в 10.30 ч. са стартовете в останалите класове.