Резервираха Мартин Чой за следващия "24 часа на Льо Ман"

Резервираха Мартин Чой за следващия "24 часа на Льо Ман"

На специална пресконференция в Пресклуб „България“  Мартин Чой сподели своите впечатления от  петото си участие в  легендарното състезание „24 часа на Льо Ман“, в което  елитният ни състезател по мотоциклетизъм  и неговият екипаж  от двама италиански пилоти видяха карирания флаг след 741 обиколки и заеха 12-то място  в класирането в клас  Суперсток.

Председателят на Организационния комитет „Гран при България“ Румен Петков заяви пред репортерите, че постижението на Мартин Чой е изключителен успех за българския спорт. А да се види българския флаг и да се чуе българския химн пред  десетките хиляди телевизионни зрители  по целия свят предизвиква чувство на гордост.

Мартин Чой заяви, че е удовлетворен от постижението си и се надява догодина да бъде по-напред в класирането.

„От 4 дни съм в България, в момента се възстановявам. Спя много, все още не съм започнал тренировки за европейското първенство   на писта, което ще бъде на 12 и 13 септември в Плевен, но се надявам там да бъда първи и в двата манша“.

Чой бе по-постоянният от тримата пилоти на “Energie Endurance” в началото на състезанието,дълго време отборът се движеше сред първите 10,  но в събота следобед над Льо Ман се сгъстиха облаците и  често валеше дъжд, който доведе и до много катастрофи. Инцидентите не подминаха и екипажа на Чой, като братята Наполи паднаха общо три пъти в рамките на два стинта и френският отбор  остана извън първите 20.

„Първите няколко часа бяхме в първата петица, но след падането изостанахме много и поне аз загубих за кратко мотивация.  Но след  ремонт на засегната лява дръжка на кормилото и частично откачената седалка на мотора на Кавазаки, отборът  ни се стабилизира и изкара нощта без инциденти. Двамата италианци започнаха да карат много добре и  на зазоряване даваха почти  равни времена с мен, което отново възвърна мотивацията ми и хъса за победа“, каза Чой и подчерта, че в тези часове му е било най-трудно.

„Сутринта чувствах  схващане в кръста и болки в ръцете, времето бе хладно, валеше дъжд и бе много трудно да се кара. Но и тримата се молехме да нямаме технически  проблеми и се радвам, че моторът издържа. Много сложен е въпросът със спането и храненето по време на надпреварата. Казаха ми, че ако опитам да поспя малко, ще стане по-лошо, затова трябваше да остана буден. Първата година отслабнах с 6 кг за 24 часа, но сега имам опит, сутринта си хапнах добре и загубих само около 2 кг. Мисля, че физически съм много добре и превъзхождам почти всички съперници.“

Мартин Чой поясни, че след Плевен ще участва  в Ещорил, но там ще се кара 12 часа и е последното състезание от календара на Световния ендуро  шампионат .

„Изключително много обичам този спорт, затова във всяко състезание се боря за победа. Искам да спечеля 26-та републиканска титла, да  бъда първи и в европейското първенство. Поканиха ме отново да карам в „24-те часа на Льо Ман“, което за мен е голяма чест, тъй като не всеки пилот е канен да участва в това състезание. През 2021 г. то ще се проведе през април и се надявам да се представя още по-добре“, заключи Чой.