Мотоциклетна битка за титли и челни места в горещия уикенд

Мотоциклетна битка за титли и челни места в горещия уикенд

В наситения с мотоциклетни състезания месец септември, идва ред и на пилотите в асфалтовите дисциплини писта и СуперМото да покажат след кратка пауза своите умения пред българска публика. Този уикенд в Долна Митрополия над 100 състезатели от 5 държави ще спорят в 4-тия кръг на BMU European Road Racing Championship и финалните два кръга от FIM Europe European SuperMoto Championship, Докато  пистовите състезатели ще се доказват в още 6 кръга и практически не са преполовили своя сезон, в дисциплината СуперМото европейският шампионат ще завърши в  неделя.

ПИСТА

Само три кръга от еврошампионата бяха достатъчни да се очертаят фаворитите в някои класове. В групата SP125/SSP300, с три победи от три старта Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен,Априля, 75т.) е начело на колоната при 125 кубиковите машини, следвана от Пламен Христов (МСК Плевен, Априля, 60т.), а трети е румънецът Джордже Лупу с 32 т. При 300-кубиковите машини временно класиране няма все още, като резултат от поредица технически протести настъпили на Мотопарк Румъния през август. Абсолютен лидер в следващия по обем клас на шампионата – SuperSport 600 е състезателят на СБ Мото Рейсинг Тийм Милен Георгиев (Ямаха, 75т.) който вече доказано е най-бързият пилот до момента в класа си и успява да надделее дори над многократния шампион, пилотът от Румъния ЙонелПаскота (Ямаха, 32 т.), трети в класирането до момента. На втората позиция в точките и на подиума се намира Пламен Петров (ПСК Хела Мотор Спорт, 60 т.), който се явява прекия конкурент на Милен и битките между тях са истинско зрелище за почитателите на мотоциклетния спорт.

В клас SuperBike (1000cc), Мартин Чой (ЕКО БМВ МС77, БМВ, 60 т.) и Иван Грозев (ПСК Хела Мотор Спорт, БМВ, 60 т.) си поделят първата позиция с равен брой точки, следвани от Димитър Митов (Мотоциклетен Клуб Боляри, БМВ, 54 т.). Чой до момента има спечелени две победи и едно пето място в следствие на технически проблем, Грозев е стабилен с три втори места, а Митов до момента е заработил едно първо, едно трето и едно четвърто място. В Плевен тази седмица очакваме да видим в тази тройна битка да се намеси и Християн Христов (МСК БГ Пауър, Ямаха) който бе силно мотивиран през юли да се намеси сред ветераните в класа, но технически проблем го извади от строя.

В клас Formula 600, Васил Кичуков (АИТ Рейсинг Тийм, Ямаха, 70 т.) запази лидерската си позиция в класа след двата старта в Румъния, Павел Драганов (МСК Екстра Форс Рейсинг, Ямаха, 53 т.), след лош първи кръг направи два подиума на Мотопарк и се изкачи с не-малко позиции до второто място, а трети, без подиум до момента се намира Асен Лилов (МСК Плевен, Хонда, 33т.) който може да поднесе изненада тази седмица и намери своето място на подиума. Във формулата на Ф600 не трябва да пропускаме и Михаил Иванов (ЕКО Рейсинг Тийм, Хонда) който отбеляза второ място през юли в Плевен, Митко Митков (ПСК Хела Мотор Спорт, Хонда), трето място, както и румънските гости тази седмица, които могат да объркат сметките на българските асове.

Formula 1000 е сложен за предвиждане клас като цяло, а и тази седмица ще се окаже и най-масовия клас с около 20 български състезатели. Начело на класирането на този клас в момента се намира Михаил Атанасов (Дъ Девилс Мото клуб, Сузуки, 53т.) който с две втори места на Мотопарк се изкачи в таблицата, но в Плевен ситуацията малко по-специфична. Велислав Марков (НСА Мотор Спорт, Кавазаки) и Ненко Стаменов (Камикадзе Рейсинг Тийм, Кавазаки) са отново в играта, Аксел Исмаил (СК Кранк Пауър, Ямаха) е в отлична форма, а след година пауза отново ще видим и Бойко Божинов (МСК Зедмото).

СуперМото

За дисциплината СуперМото, този уикенд предвижда два отделни кръга от Европейския шампионат, като на практика в неделя ще видим и европейските шампиони за сезон 2020.  Регламентът тази година предвижда отпадане на двата най-лоши резултата (или не-участия) на състезателите, така че реално за някой от пилотите които се появят за първи път тази година, този двоен уикенд е сериозно предизвикателство и сериозен шанс за успех.

При най-малките състезатели от клас SM Junior предстои много сериозна битка в търсене на златото, като в Плевен идват лидера в класирането Ян Улман (Чехия, ТМ) и миналогодишния сребърен медалист Иван Мосин (Русия, ТМ), които ще се изправят пред сериозна българска конкуренция в лицето на Живко Иванов (Елхово рейсинг клуб, КТМ), втори в класирането на европейския шампионат, Никола Николаев (ЕКО БМВ МС77 Рейсинг Тийм, КТМ), трети за момента, както и много други състезатели.

В клас S3, Радостин Михайлов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, КТМ) води при 250 кубиковите машини, в клас OPEN лидерската позиция е за Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, Хускварна). В клас Senior ни очаква завръщането на руския пилот Александър Лятишев (Хонда) който определено може да поднесе изненада на българските фаворити Красен Кънчев (МСК БГ Пауър, КТМ) и Владислав Димитров (Тийм ГИС, КТМ).

Днес на брифинг в Пресклуб „България“ по повод събитието, своите очаквания споделиха пилотите Мартин Чой ( SBK 1000), Милен Георгиев ( SSP 600) и Майкъл Иванов( SM OPEN) . След участията си в тежките надпревари по мотокрос, Майкъл заяви, че се е настроил за Супермото. Не ме притеснява никой от конкурентите, добави героят от „24 часа на льо Ман“, носител на 31 титли на писта в кариерата си Мартин Чой, който ще се бори за 32.-рата. Рекордьорът Милен Георгиев пък призна, че много обича да кара в Плевен, там, където е израснал. Генералният секретар на БФМ Иво Цветанов запозна журналистите с програмата за състезателния уикенд и подробности около организацията.

В събота, за почитателите на мотоциклетния спорт Grand Prix Bulgaria ще предложи тренировки за дисциплината писта и по два старта за СуперМото, а в неделя след официалното откриване на състезанието в 10.30 ч, ще започне надпреварата на писта и СуперМото.