Благоевград приема Гран При България по мотокрос този уикенд

Благоевград приема Гран При България по мотокрос този уикенд

След кратка едноседмична пауза, този уикенд републиканският шампионат по мотокрос отново застава на дневен ред с четвъртия си кръг за сезона – Grand Prix Благоевград 2020, който ще се проведе на мотополигон „Зелендол“, с. Зелендол, община Благоевград. Състезанието се организира от клуб „Еърмакс Рейсинг“ с подкрепата на общината. Участие са заявили близо 110 мотоциклетисти от нашата страна и Румъния, възможно е в оставащите дни това да направят и наколко гръцки пилоти. През последните три години мотополигонът се разви, като бяха направени много подобрения, вкл. и нова поливна система преди година.

Днес в Пресклуб „България“ кметът на Благоевград Румен Томов и неговият заместник Любен Милев подчертаха, че винаги са подкрепяли спорта в т. ч. и мотоциклетизма. А председателят на Организационния комитет „Гран При България“ Румен Петков благодари специално на местната власт, която в условията на осакатен бюджет и силно намалени приходи пое огромен ангажимент за подобряване на пистата, както и за неуморната работа по трасето на председателя на клуба-домакин Красимир Божурски. Състезателят Виктор Нейчев сподели, че е  във форма за предстоящите маншове и очаква с голям интерес надпреварата пред родна публика.

При най-малките състезатели от клас МХ50, мотополигон Зелендол е свързан със спомена за първия им официален старт през 2019 г. Сега, година по-късно, Никола Мутафчиев (Панчо Рейсинг Тийм, КТМ, 143т.) е сериозно устремен към титлата за 2020 г, но все още има доста път да извърви до златото. В Кортен, съотборниците от М6 Ямаха Рейсинг Тийм Кристиан Андреев (КТМ, 118т.) и Николай Павлов (Хускварна, 115т.) размениха позициите си в шампионата, но в Благоевград ги очаква техния колега от Еърмакс рейсинг Иван Тунтев (Хускварна, 101т.), който имаше технически трудности в предишния кръг и загуби някои точки за сметка на Симеон Стоянов (СК Велико Търново, КТМ, 95т.). 
За момчетата от клас МХ65 GP Благоевград ще бъде едно разтоварващо преживяване след тежката учебна седмица, но имайки предвид темпото на първите двама, едва ли на публиката ще й бъде скучно. Венцислав Тошев (Мото Спорт Варна, КТМ, 144т.) е влязъл в победна серия считано от Самоков, но не по-малко подготвен е Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 125т.), за когото е от изключителна важност да не допуска грешки и да бъде постоянен в следващите кръгове. Мартин Лалев (МСК Севлиево, КТМ, 120т.) е стабилен на третата позиция с шест трети места.

Без колебание и с всичките възможни шест спечелени манша до момента Християн Георгиев (Мото Спорт Варна, КТМ, 150т.) е безспорен лидер в класирането при по-голямата кубатура на клас МХ85. Следва го Мирослав Димитров (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Ямаха, 126т.) и плътно зад него е Живко Иванов (Елхово Рейсинг Клуб, КТМ, 112т.), като и двамата се изкачиха с по една позиция нагоре в класирането след GP КИППЕН преди седмица.

При пилотите от клас МХ2 Хакан Халми (КТМ, 150т.) премина в нов отбор – НСА Моторспорт, като едва ли този трансфер ще повлияе на карането му, но определено ще бъде ценен актив за софийския отбор при предстоящата Отборна Купа през октомври. Николай Малинов (КТМ, 130т.) и Жулиан Георгиев (Кавазаки, 115т.) направиха страховито състезание на клубната си писта в Кортен и показаха отлична подготовка, като запазиха позициите си в шампионата, но Алекс Димитров (Мото Спорт Варна, КТМ, 87т.) показа, че макар и не на сто процента възстановен, има скоростта и техниката да оспори временната позиция и на двамата пред него. Със същия брой точки като Димитров – 87, на петото място в шампионата се намира Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха), който сега ще бъде домакин и това може да му бъде само от полза. 
Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 150т.), в ролята си на „играещ треньор“ има тежката задача да контролира и напътства подопечните си лидери в клас МХ65 и МХ85, Тошев и Георгиев, като така за един кръг от шампионата успява да направи общо шест манша, вместо полагащите му се два в клас МХ1. Иванов тактически дава всичко от себе си в първите десетина минути от манша, защото в последно време клас МХ1 от леко предвидим и на моменти скучен клас се превърна в едно от най- интересните места на шампионата. Средно по седем състезатели се борят за влизане в топ три за всеки кръг, като засега с тази задача най-успешно се справят Стефан Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 109т.), Любомир Васев (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Ямаха, 108т.), съотборникът му Георги Георгиев (Сузуки, 105т.) и Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 102т.).

В клас МХ след убедителната си победа в Кортен Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт 2020, КТМ, 145т.) остава „царя“ на групата, но много добро впечатление направи Юлиян Райчев (Панчо Ресйинг Тийм, Кавазаки, 91т.), който след спечелените 44 точки се изкачи с цели седем позиции в класирането и заема второто място в класирането. Николай Колев (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Хонда, 83т.) въпреки не-добрия си първи манш в предишния кръг е трети за групата, а четвърто и пето място са за Йонут Кояну (Ямаха, 83т.) от Румъния и Любомир Лазаров (МСК Ябланица МХ, Ямаха, 80т.).

За клас Сеньор, подреждането в таблица води Васил Стоянов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Хонда, 141т.), следван от Станко Боянов (НСА Моторспорт, Кавазаки, 111т,) а в тройката на временното класиране се изкачи Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 101т.). Тони Цветков (старши) от Панчо рейсинг тийм, Ямаха, 92т. и Христо Христов (Пловдив мотор спорт, Хонда, 90т.) оформят „петицата”  при Сеньорите.

В програмата на шампионата са предвидени тренировки и два манша в събота, а в неделя от 10.00 ч е  официално откриване. След това започва битката на трасето с 12 манша за феновете на мотокроса.