Големи промени във футболния шампионат при жените

Големи промени във футболния шампионат при жените

На специална пресконференция в Пресклуб „България“  председателят на АФЛ и вицепрезидент на БФС Румен Вълков и  новият председател на Комисията по женски футбол при БФС Ива Уорън разкриха плановете за развитието и популяризирането на футбола сред жените и девойките у нас.

Румен Вълков заяви пред  репортерите, че БФС и Емирейтс спорт са сключили изгоден договор, с който значително се подобряват условията за участващите отбори.

„Направихме важна крачка за развитието на женския футбол. Сключихме договор за 5 години, като през първите 3 БФС ще получава по 150 000 лева, а следващите 2 – по 200 000 лв. По един мач на кръг ще се излъчва по Нова спорт, което значително ще повиши интереса към женското първенство. В новия шампионат участват 14 отбора, което е рекорд за последните години. Ако се появят спонсори, ще делим приходите 50 на 50 с “Емирейтс”. Сега осигуряваме на клубовете всичко необходимо – екипи, топки, пособия, съдии, делегати, лекари, пътувания. От следващия сезон отборите ще получават пари от БФС  и за разходи по мачовете”, коментира  Румен Вълков и добави: „Имаме подкрепа и от УЕФА  за женскияя футбол – по 100 000 евро на година, но условието е да развиваме спорта при девойките, което ние успешно правим. Вече над 2000 момичета участват в състезания в различните възрастови групи и всяка година броят им се увеличава“, поясни Вълков.

Ива Уорън сподели, че е провела много разговори с ръководствата на отборите от Първа и Втора лига и се надява в следващите години броят на отборите при жените да се увеличи.

„Мисля, че всеки клуб  от Първа и Втора лига трябва да има и женски футболен отбор, както е в повечето страни в Европа. Сега първенството е на аматьорска ниво, но се надявам БФС да подпомогне всички, които желаят да инвестират в женския футбол. И ако едно момиче желае да се занимава професионално с футбол, да има този шанс и да се развива. При аматьорите всичко става по-трудно, с  повече усилия и ентусиазъм. Чака ни много работа, но съм убедена, че още в края на есенния полусезон ще видим първите положителни резултати. Аз мисля, че интересът към женския футбол е по-голям, отколкото мнозина мислят. На мача на „Пирин лейдис“  дойдоха на стадиона над 120 души, които си купиха билети по 2 лв. А щом в Благоевград има над 100 души, които са склонни да си купят билет, значи и във всеки град може да стане“.

Ива Уорън и Румен Вълков  подчертаха, че се работи много за популяризирането на футбола сред девойките, близо 40 треньори и учители получават хонорари и обучават момичетата на първите стъпки в този спорт. След прекъсване от няколко години България отново има национален отбор при жените, макар че може да играе само контролни срещи.

„Миналата седмица националният ни отбор игра с Люксембург и победи с 3:0. Това е добро начало. Преди година нашите девойки до 17 години се представиха много добре на Европейското първенство и те ще бъдат в основата на националния ни тим при жените, заедно с опитните състезателки като Евдокия Попадинова. Догодина ще отбележим 40 години от началото на женския футбол в България и съм убедена, че той ще стане по-масов и по-популярен  и ще имаме повече успехи в европейските и световните първенства“, заключи Ива Уорън.