При четвъртия си опит ВК Марица Пд с надежда да прескочи групите на ШЛ

При четвъртия си опит ВК Марица Пд с надежда да прескочи групите на ШЛ

„Ще се борим за победи!“ Това е лайтмотива в стратегията на президента на ВК Марица Пд Илия Динков и старши треньора на женския отбор Иван Петков, афиширан от двамата при гостуването им в Пресклуб „България“ днес в поредицата „Часът на шефа“. Пловдивчанки са 6-кратни шампионки на страната и естествено ще започнат участието си в новото първенство на Националната волейболна лига с амбицията да добавят поредния трофей във витрината си. 

Независимо, че Марица няма реален конкурент за лидерското място,  Петков подчерта, че всеки мач в България момичетата го играят с респект.  След утрешното заседание на комисията НВЛ към БФ Волейбол, ще стане ясно кои отбори и как ще участват, уточни Динков, който е и вицепрезидент на родната централа. Той не смята, че шампионската титла при жените е едва ли не предизвестена. Съперниците се увеличават. „Новосъздаденият отбор във Варна / ДКС/ е с големи очаквания“, каза президентът на Марица Пд.

„Това, че нямаме конкуренция тук, ни пречи срещу сериозните чуждестранни отбори“, единодушни са двамата представители на най-добрия ни клуб в женския волейбол. Това обаче не е спирачка пред голямата цел – „всяка една година да е по-добра от предходната“, както обича да повтаря старши треньорът Иван Петков. През 2019 г. , при третото си участие в най-престижния турнир, Шампионската лига, Марица победи в груповата фаза силните отбори  „Динамо Москва“,“ Уралочка“ и „Кан“, но не успя да продължи в следващата фаза. Сега селекционерът вижда прогреса, ако отборът излезе от групите, въпреки, че регламентът е такъв, че дори да си втори, може да отпаднеш. Мачовете трябва да започнат през ноември, но не е сигурно дали няма да има отлагане заради пандемията от COVID-19. Така или иначе трябва да свикнем със ситуацията. Ако искаш да успееш, не бива да има оправдания. А ако излезем от групите, ще се намерят пари за допълнително финансиране на отбора, стана ясно от думите на Динков.

Президентът на Марица сподели, че му е тъжно да гледа празните трибуни по време на състезания. Все пак той вижда, че постепенно ще преодолеем този проблем и всичко ще си дойде на мястото. Илия Динков има и ясна позиция за развитието на волейбола в близко бъдеще – необходими са хора с ум и сърце да работят за каузата. „Чували сте този израз – няма хора. Има. Може би са по-малко, но има. Трябва да се акцентира върху качества и желанието на тези, които имаме и те да работят”, каза още президентът на Марица Пд. За Иван Петков ключово значение има клубната школа.