След 18 г. пауза баскетболът в Локо Сф отново ще радва феновете

След 18 г. пауза баскетболът в Локо Сф отново ще радва феновете

Мъжкият отбор с амбицията за призово класиране още в първия сезон

Играта с оранжевата топка отново ще пълни сърцата на феновете и залите. Мъжкият баскетболен отбор на железничарския клуб започва своя втори живот след 18-годишно прекъсване. Днес новата формация беше представена в Пресклуб „България“.

„Преди 6 години Даме Стойков /б.а. президентът на ОСК Локомотив София/ ме покани да работя за възстановяване на клубния баскетбол, основан през далечната 1936 г  от братята Рачо и Никола Стоянови, и донесъл през годините много медали и титли за мъже и жени. През 1999 г. всичко се ликвидира. Остана само детско-юношеският баскетбол“, върна лентата назад носителката на 2 олимпийски медала и председател на БК Локомотив София Диана Дилова. Днес тя вижда една сбъдната мечта с възраждането на мъжкия тим, въпреки че първоначално е очаквала най-напред създаването на  женски отбор. Той остава за бъдещето. „Моят призив е да възродим баскетбола на национално ниво, за да върнем този спорт там, където му е мястото“, добави легендарната състезателка от предишните десетилетия.

„Преди 8 години, когато поех ОСК  „Локомотив“ цялата база беше в разруха, стадионът беше запечатан от Столична община като опасен. Лека-полека направихме едно приятно място за спорт. Всички зали са ремонтирани, изградихме тенис кортове, футболни игрища. Предстои да започне строителството на нова многофункционална зала с 1700 места“, сподели Даме Стойков. Не само баскетболът, развиват се различни видове спорт и голям принос за това има възстановеното спортно училище на Локомотив София. Днес то може да се похвали с 460 възпитаници, но има капацитет да побере повече от 1500. Освен това, треньорите в клуба са и учители и работят с всички училища в няколко квартала. Над  2000 деца са картотекирани в различни видове спорт. В баскетболната школа на клуба тренират 160 деца с 8 треньори.    

„Бях в последния отбор на Локомотив през 1999 г. Играехме в „Б“ група и тъкмо се класирахме да влезем в „А“ група, когато решиха да ни закрият“, спомни си Иван Тилев, който е старши треньор на новия мъжки отбор. „Целта е още в първия сезон да завършим участието си в първенството с призово класиране. Хубавото на състава е, че имаме съчетание от млади и от опитни баскетболисти. Най-младият е роден през 2001 г. , най-възрастният  – през 1978 г, плюс още петима играчи от юноши старша възраст“, каза още наставникът. „Всички от старшата възраст сме работили това лято много, за да играем с мъжете и да постигнем целта си. Те ще ни бъдат ментори“, добави едно от новите попълнения Бойко Несторов. „Радвам се, че ще започнем и най-вече ще даваме пример на подрастващите“, добави опитният Радослав Колев. Мартин Златков е уверен в успеха – повечето от съперниците са му познати и първо, второ и трето място са реално постижение за отбора. Реално е и след 3-4 години отборът да влезе в Националната баскетболна лига. Феновете вече са имали среща с отбора и са обещали мощна подкрепа. С нетърпение очакват да се завърнат в залите след първи октомври, когато официално ще падне забраната за присъствие на зрители.