Сребърен сокол ще води Цанко Цанков към следващи рекорди в маратонското плуване

Сребърен сокол ще води Цанко Цанков към следващи рекорди в маратонското плуване

СВЕТОВНИЯТ РЕКОРДЬОР ЗАПОЧНА ПОДГОТОВКА ЗА ГИБРАЛТАР

Месец след като постави световен рекорд  – 41 200 м за 9 ч и 50 мин в 50-метров басейн  Цанко Цанков получи днес специалната награда на Пресклуб „България“ – бижуто “Сребърен сокол” за мъжество и характер . Бургазлията подобри с 2 ч и 10 мин най-доброто постижение на словака Мартин Стрел преди 22 г, но тъй като по регламент е длъжен да плува в продължение на цели 12 часа, колкото своя предшественик,  сънародникът ни преодоля 50 600 м за цялото време.

Цанко благодари специално на първата си треньорка Мария Чалъкова, която го е изградила като състезател в съчетано плуване. Най-добре подготвените и универсални плувци са именно тези, които умеят да се справят и с 4-те стила /свободен стил, бътерфлай, бруст и гръб/  каквато е дисциплината, сподели днес световният рекордьор. Цанко не спести суперлативите и за другия си наставник, Красимир Захов, който му е помогнал да стане професионалист на високо ниво. Специалистът и сега се занимава с подготовката на талантливия си възпитаник.

“Често ме питат не е ли скучно толкова дълго да бъдеш в басейна и за какво съм си мислел в деня на рекорда”, призна усмихнатият плувец и обясни, че вниманието му изцяло е било ангажирано от скоростта, темпото, графика и техниката. „Много е тежка подготовката. Над 1700 тренировъчни часа съм преплувал за 11 месеца. Между 4 и 5 часа съм в басейна всеки ден“, каза днес носителят на “Сребърен сокол”, който е и първият, преплувал самостоятелно акваторията на Бургаския залив.  

Цанко сподели, че маратонското плуване е неговото бъдеще. Олимпийските игри догодина са извън плановете му, тъй като в програмата е включена дисциплината 10 км, а на него му приляга да стартира на не по-малко от 25 км дължина. Олимпийската 2021 г за Цанко Цанков ще мине под знака на друг проект. Преди три дни той е започнал подготовка за преплуване на Гибралтар с амбицията да подобри световния рекорд, който е 4 ч и 27 мин. На протока между Европа и Африка са едни от най-силните течения, а вълните стигат до 6 м. Поради рязката промяна на температурата има и много силни водовъртежи. „Защо се спрях на Гибралтар? Търся уникалност, много голяма степен на трудност“, призна 33-годишният световен рекордьор.  Именно това е причината Цанко да не иска да се опита да подобри световния рекорд на Петър Стойчев на Ламанша. Бургазлията иска да трасира нов път, така че да стане първият българин, записал името си като рекордьор, разкри той. За да успее, трябва да наблегне в тренировките на много висока скорост и минимален разход на енергия т.е. да развие максимално т. нар. скоростна издържливост, изтъкна световният рекордьор в продължение на 12-часово плуване в 50-метров басейн. Голямото предизвикателство за Цанко ще се състои между средата на юни и началото на август догодина.