Мотоциклетизъм: Пистата в Долна Митрополия ще посрещне последното състезание за годината

Мотоциклетизъм: Пистата в Долна Митрополия ще посрещне последното състезание за годината

Тази събота и неделя на летищен комплекс  „Долна Митрополия“  край Плевен ще се проведат финалните два кръга на Европейското първенство по мотоциклетизъм на писта, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на Организационния комитет  „Гран при България“ Румен Петков. Състезанието, което бе планирано като предпоследен кръг  на шампионата, след отпадането на надпреварата в Серес  се оказа финален. Заявка за участие са подали над 110 състезатели от България, Румъния, Турция и Северна Македония. По същото време ще се проведе и Отборната Купа  на България за сезон 2020 г. Носителят на Купата ще бъде определен в неделя, а форматът за определяне на победителя е базиран на индивидуалното класиране на състезателите от даден клуб, като от възможните 5 класа – SP 125, SSP 600, SBK, F600 и F1000 се взимат резултатите на тримата най-добре представили се пилоти в три класа.  2019 г. Купата бе спечелена  от СК Зедмото, гр. София, но през този сезон два сравнително нови клуба привлякоха силни състезатели и са основни претенденти за първото място – ПСК Хела Моторспорт и СБ Мото рейсинг  тийм.

В клас SP 125 Жулиета Ленкова е амбицирана да спечели своята пета титла в този клас, като вече има  4 първи места от 4 старта. Пламен Христов е втори, а трети е Джордже Лупо /Румъния/.

В клас SSP 300 трима румънци оглавяват класирането, а четвърти е Мартин Найденов.  В клас SSP 600 с четири победи от 4 кръга начело в класирането е Милен Георгиев, следван от Пламен Петров и Димитро Робертиньо  /Румъния/.

В клас Супербайк основен фаворит за титлата е  Мартин Чой, който  е начело с 85 т., следван от Иван Грозев с 80 и Димитър Митов със 70 т.  Мартин Чой заяви пред репортерите, че и през следващия сезон ще се бори за първото място в дисциплината и отново ще се състезава на „24-те  часа на Льо Ман“, както и в останалите кръгове от Световния  ендуро шампионат.

В клас F600 лидер в класирането е Васил Кичуков с 95 т., следван от Павел Драганов с 66 и Асен Лилов с 49 т. Още двама състезатели имат сериозни шансове да бъдат в топ 3 в крайното класиране – Александър Александров и Михаил Иванов.

В клас F1000 Михаил Атанасов оглавява временното класиране с 69 т., като има 3 от 4 възможни подиума, но още не се е качвал на най-високото стъпало на стълбичката за награждаването.  Велислав Марков е с 50 т., като има две първи места от две участия и може да измести Атанасов  от първото място. Трети е румънецът Раду Балаш.

В събота тренировките започват в 9.00 ч, а стартовете за всички класове са в 13.30 ч. В неделя от 11.00 ч. е официалното откриване, а в 11.00 ч са и последните маншове за годината по мотоциклетизъм на писта.