Красимир Балъков е за пълен рестарт на българския футбол

Красимир Балъков е за пълен рестарт на  българския футбол

Красимир Петров: „Ще продължим да играем атакуващо с респект към противниците“

Главният мениджър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков и първият помощник-треньор на отбора Красимир Петров дадоха традиционната си пресконференция в Пресклуб „България“  за предстоящия мач срещу Ботев /Враца/ от 9-ия кръг на efbet Лига. Двубоят е тази събота, 17.10  от 18:00 часа на стадион “Христо Ботев” във Враца. Към очакванията за победа на Балъков, Петров сподели и някои от проблемите, пред които се изправиха „червените“ по време на паузата в шампионата:
“Надяваме се да постигнем един добър резултат. Всички знаете, че Георги Русев се контузи в мач за младежкия национален отбор, а Галин Иванов за мъжкия. Ивайло Климентов има проблем отдавна. За съжаление и тримата няма да играят срещу Ботев Враца. Камбуров има стар проблем, но няма да му попречи да вземе участие в мача. Въпреки проблемите с контузените играчи, подходихме сериозно и се подготвихме по най-добрия начин. Лагерът в Правец беше много ползотворен. Искахме да наблегнем на отделни детайли и работихме върху тези детайли. Ако бихме могли да избираме, щяхме да искаме да няма пауза “, обясни Красимир Петров, който е първи помощник-треньор. Този лагер бе повече като опознавателен. Искахме да наблегнем на отделни детайли и беше ползотворен, защото работихме върху тези детайли. Ако бихме могли да избираме, щяхме да искаме да няма пауза”.
Той бе категоричен, че няма да има промяна на тактиката за предстоящия мач във Враца:
“ЦСКА няма да играе защитно, ние ще играем атакуващо всеки един мач, разбира се с респект към противниците. Гледам да си върша работата, както съм си я вършил в Левски – по най-добрия начин“.
Петров обясни и защо е настоял за привличането на Атанас Борносузов в щаба на ЦСКА 1948:
„Първото нещо, заради което избрах Борносузов е че е изключително мъжко момче, при него задна няма. Познавам отлично работата му като треньор в ЦСКА-София и неговите отбори винаги са играли много добър футбол“.
Красимир Петров бе категоричен, че головете и гонитбата на рекорди не са самоцел на Камбуров. “Неговата мотивация е първо да играе за отбора. Това много му помага, иначе нямаше да се получат нещата”, добави треньорът.

Балъков сподели, че погледът на спортно техническото ръководство на тима е насочен само към всеки следващ мач:
„Пред нас целите са мач за мач. Двубоят с Ботев е изключително важен. Ще бъде много важно да победим, а след това ще мислим за Купата, защото през нея най-късо може да стигнем до Европа. Трансферният период вече е приключил. Винаги обаче може да станат неща, които не са в нашите планове. Но засега имаме 25 футболисти и ще се справим въпреки контузиите“.

Красимир Балъков изрази и своите впечатления за изминалите мачове на националния отбор, както и мнението си за развитието на българския футбол:
“Жалкото е, че на мача с Унгария не можахме да си реализираме шансовете, аз очаквах по-голям съперник, повече игрово надмощие на унгарците, но това не се получи. Имахме и лош късмет и не можахме да си реализираме шансовете. При всички положения българският национален отбор е лицето на българския футбол. За 16-17 години са минали много треньори с тоя национален отбор, кой по-добре, кой по-зле. Резултати – почти никакви. Докато българинът и изобщо хората, които се занимават с футбол, не разберат, че е дошло време за тотална промяна във всяко едно отношение и докато това не се случи, говоря глобално за бъдещето, не говоря за сега, и се даде време на екип и хора, които могат да направят тия промени, а не да ги оценяваме за 1, 2, 3, 4 или 5 мача, защото трябва да сме много големи мазохисти, за да можем 16-20 години да считаме, че треньорите изцяло са виновни за това, което се случва в българския национален отбор”.
“Трябва да се направи абсолютен рестарт на българския футбол, с концепция, с начин, с ново мислене, с търпение. Всичко друго трябва да се остави на заден план. Аз именно за това бях взет за треньор на националния отбор, по стечение на обстоятелствата не съм вече там, но трябваше да минат още 10 мача, за да се разбере и да се види, че тези неща трябва да се случат. Няма как да не се случат. Въвеждане на нови правила в развитието на детско-юношеските школи на българския футбол и даване на шанс на младите български футболисти, които все пак имат някакъв талант, да помиришат efbet Лига и да се опитат да се изградят като силни футболисти”, коментира Балъков.
Той разкри, че при заставането си на поста национален селекционер е представил 10-годишен план за развитието на българския футбол, който е бил одобрен от Изпълкома на Българския футболен съюз. “Коментираше се концепция за българския футбол, не се коментираше само за класиране на националния отбор, и много други неща, които в един такъв момент след мача с Англия отидоха на кино, без изобщо някой да му обърне внимание. Аз сега съм тук, утре ще е някой друг. Защо пак, след като ще стане някой друг и му дадат 4-5 години, човекът да работи и да направи това, което трябва да се направи. Аз затова бях взет от г-н Михайлов, да направя тази концепция. Тази концепция бе представена пред Изпълкома, който одобри 10-годишен бизнес план за развитие на българския футбол. Не го знам къде е този план сега, нямам представа”, почуди се Балъков. На въпрос на БГНЕС относно предстоящите избори за ново ръководство на БФС, Балъков отговори, че за момента не вижда личност или концепция, която да подкрепи. “Да сте видели някаква платформа на концепция? Човек трябва да подкрепи не само човека, който се кандидатира, а трябва да подкрепи и идеите му, вижданията му за бъдещето на българския футбол. Докато не прочета такова нещо, няма да подкрепя никого. Трябва да подкрепя този, на когото вижданията за футбола пасват с моите виждания. Аз като човек, който съм дал нещо за българския футбол, мога да подкрепя само такъв вид платформа, но засега няма”, каза мениджърът на ЦСКА 1948.