Волейбол: Локомотив София жени възкръсна и гледа към топ 6

Волейбол: Локомотив София жени възкръсна и гледа към топ 6

След десетилетие присъствие само в летописа на столичния железничарски клуб, женският волейбол отново се връща към живота в елита. Днес отборът бе представен в Пресклуб „България“ от президента на СК Локомотив Сф  Даме Стойков, президента на ВК Йордан Абаджиев,  изпълнителния директор Бригита Славова,  старши треньора Страхил Балов и капитана Елена  Сандолова.

 „Преди 13 г отборът победи Марица Пд за Купата. “, спомни си бившият и нов наставник на тима. За съжаление, след това започна разрухата, която завърши с ликвидация на един от традиционните спортове за Локо Сф. Изкъртени тавани, разбити стени на залите, пустош, от която те побиват тръпки. Това бе всеобщата картина на спорта, не само на волейбола, в столичния район „Надежда“ до лятото на 2012 г, когато Даме Стойков застана начело на спортните клубове. Живителната струя на съзиданието започна да пробужда надеждата за нови успехи в бъдеще. Модерна база, квалифицирани треньори, които са и учители във възстановеното спортно училище. Така е затворен цикълът и това е голямото постижение, похвали се Д. Стойков.

„Даме Стойков е направил чудеса за тези 8 години! Има отлични условия за работа“, възхити се днес пред репортерите Стрaхил Балов, който сподели, че без колебание е приел поканата да се завърне и да води състезателките на отбора при жените в първия им сезон в Националната волейболна лига. Старши треньорът е впечатлен от мотивацията на момичетата  и предвижда реална възможност за класиране сред първите 6 в края на първенството. След 2-3 години специалистът с дълъг стаж у нас и в чужбина очаква отборът да спори за шампионската титла наравно с утвърдения лидер Марица Пд. . Балов благодари и на своята помощничка в треньорската дейност Христина Атанасова, с която са в отличен тандем.

Отличните резултати са немислими без добра детско-юношеска школа, напомни изпълнителният директор на ВК Локомотив Сф Бригита Славова. Тя поема поста преди 7 г. и започва стъпка по стъпка да изгражда конструкцията. Днес в школата има над 150 подрастващи във всички възрасти. „Освен търпение и професионализъм, се иска и много труд. Ние почти живеем в залите. Необходима е и обич към децата“, каза сърцатата ръководителка. Вече са налице фактите в конкурентната среда – съвсем скоро отборът на девойките до 20 г. се пребори за третото място на държавното първенство.  Сред медалистките на държавното първенство ще бъде и тимът на кадетките, който ще играе на финала. От миналата година в школата се приемат и момчета, похвали се още Бригита Славова. Тя е горда и с привличането на трима млади треньори, завършили НСА, които вече са започнали своя път в кариерата си именно във ВК Локомотив Сф.     

Силното представяне на женския волейболен тим на Локомотив Сф ще привлече интерес от страна на спонсорите, изрази надежда президентът на волейболния клуб Йордан Абаджиев. Той е бизнесмен, собственик на малка семейна фирма за внос на мебели. Абаджиев разкри, че страстта му са екстремните спортове, но волейболът е привлякъл вниманието му  с всичко, което е видял в Локомотив Сф. „Да не забравяме, че спортните клубове получиха допълнително  30 на сто от средствата за 2020 г. от Министерството на младежта и спорта“, допълни Даме Стойков. Той благодари също на министерството, както и на Столична община за осигуряването на безплатни топки, екипировка и мрежи по линия на специалните програми за спорта. Очакваме и обещаната финансова помощ от родната федерация по волейбол за женските отбори, каза още Бригита Славова.