Старши треньорът на младежите Борислав Бояджиев: "Отиваме за 8 европейски титли по бокс"

Старши треньорът на младежите Борислав Бояджиев: "Отиваме за 8 европейски титли по бокс"

Това заяви днес в Пресклуб България Борислав Бояджиев седмица преди елитните ни състезатели в националния отбор да отпътуват за Будва, Черна гора, където от 12-и до 22-ри този месец ще се решават титлите и медалите на Европейското първенство по бокс до 18 г. В състава опитният настваник е включил Шакир Тодоров /49 кг/, еврошампиона Ясен Радев /52 кг/, европейския вицешампион Николай Маринов /56 кг/, двукратния еврошампион при юношите Радослав Росенов /60 кг/, Шон Торес /64 кг дебютант/, европейския шампион Емирджан Мехмед /69 кг/, трикратния европейски шампион Уилям Чолов  за ученици и за юноши /75 кг/ и Златин Илчев /над 91 кг, дебютант/.  Само в две категории нямаме представители – до 81 кг и до 91 кг.

Борислав Бояджиев е доволен от подготовката, въпреки ограниченията и трудностите в условията на пандемията от КОВИД-19 – европейското първенство трябваше да се състои през април и бе отложено за ноември, а световното първенство се премести от тази година за следващата.  През септември е проведен 22 дни лагер на Белмекен, през октомври момчетата са участвали в турнира „Златната ръкавица“ и можем да се похвалим с 8 финалисти и 4 златни медала. Проведен е и съвместен лагер с отбора на Румъния в Нови извор , след което отборът продължава тренировките си на базата в Дианабад със спаринг партньори от мъжкия национелн отбор.  „Ако ме питате за прогнозата, очакванията ми са за 8 шампиони на Европейското първенство”, заяви старши треньорът Бояджиев. Основание за това му дава както добрата физическа форма на младежите, така и преодоляването на липсата на добра игрова подготовка вследствие на съкратения състезателен календар, стана ясно от оценката на специалиста. В никакъв случай не може да се разчита на по-слаба конкуренция на Европейското първенство заради пандемията, каза още Бояджиев. Генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев потвърди това становище с цифри – докато миналата година на Европейското първенство са участвали 37 държави, сега те са 30, така че няма кой знае каква разлика. Сред конкурентите са бившите съветски републики, които имат много силни постижения в бокса, добави той.  

Бояджиев определи много ясно и перспективата пред талантливото младо поколение в българския бокс – през 2022 г този представителен отбор на 18-годишните трябва да се докаже при мъжете, през 2023 г- да спечелят олимпийски квоти и през 2024 г да оправдаят надеждите ни за олимпийски медали.  

С надежди за медали в Черна гора е треньорът на девойките Светлана Станева. Три състезателки ще защитават честта на родния бокс при нежния пол на първенството на Стария континент до 18 г. Най – изявената е бронзовата медалистка от европейско първенство 2019 г. Ана-Мария Дялова в кат. 60 кг. За нея треньорката залага на златния медал, защото подготовката е била проведена именно с такава насока, за най-високия резултат. Станева е категорична, че след медала през 2019 г. Ана-Мария има потенциал за повече на ринга.  Благовеста Георгиева ще се боксира на 51 кг и очакването на наставничката е девойката да влезе в тройката, както и Тала Хабас в кат. 54 кг.