Цветана Пиронкова със "Златна България" за Спортист №1 на септември

Цветана Пиронкова със "Златна България" за Спортист №1 на септември

На специална церемония в Пресклуб „България“ направилата фурор след завръщането си в професионалния тенис Цветана Пиронкова беше наградена за спортист №1 за месец септември. За достигането до четвъртфиналите на Открития шампионат на САЩ още в първия си турнир след  майчинство  Пиронкова получи 19 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 20 спортни медии и редакции. След това Цвети стигна и до третия кръг на „Ролан Гарос“ и отново стана първа ракета на България.

„Благодаря на всички,които сте тук, както и на всички, които са гласували за мен“, каза Пиронкова след награждаването, а за плановете си в близко бъдеще  заяви, че планира следващото й участие да е на Аустрелиън оупън, стига турнирът да се проведе. След Открития шампионат на САЩ и „Ролан Гарос“ Цвети се надява, че ще бъде част и от първия за сезона турнир от Големия Шлем, но призна, че всичко зависи от ситуацията с коронавируса.

„Аз просто правя това, коeто обичам и за мен то е най-важното. Конкретни планове за новия сезон нямам, защото все още не е публикуван официалния календар на WТА. Затова не знам кое ще бъде следващото ми състезание. Имам планове да играя на Откритото първенство на Австралия, но трябва да се запозная с условията заради коронавируса, защото се очаква да има двуседмична карантина“.

За равнището на женския тенис след нейното тригодишно отсъствие тя коментира, че го намира на същото ниво, на което е бил и преди.

„Нивото си е също толкова високо, само има нови имена, които не познавам. Лично аз се чувствах доста уверена при завръщането си, но не смеех да правя прогнози. След първия и втория мач на Откритото първенство на САЩ придобих дори по-голяма увереност. Направих доста сериозна подготовка и заедно с опита, който имам 15 години, това даде резултат. На този етап се наслаждавам, че отново съм на корта и не си поставям времеви рамки. Може да играя още 10 години, може да играя още два месеца. Аз живея за момента и това е най-важното“.

За турнира „София оупън“, който се провежда в момента, тя сподели:

„Навярно ще гледам някои мачове през уикенда, но през седмицата няма да мога, защото тренирам. Това е едно страхотно тенис събитие, както и голяма възможност за българите, които участват в турнира”.

За евентуалното й завръщане  в националния ни отбор за двубоите от Фед къп беше уклончива, без да отговори твърдо с „да“, но допълни, че редовно общува с капитана на  тима Дора Рангелова.

„Тя бе наясно с факта, че тренирам и имам планове да се  върна в професионалния тенис. Още не се знае дали през следващата година ще има Фед къп, така че не сме обсъждали тази тема“.

Накрая Цвети уточни, че маркетингът, с който се занимава от няколко години и налагането на своя марка екипировка е нейна отдавнашна мечта и допълни, че предстои пускането и на мъжка линия.

(Снимка:Росен Станчев БНТ)