Мария Оряшкова: „Това беше моята година!“

Мария Оряшкова: „Това беше моята година!“

Признанието е на 6-кратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, която спечели рекордната  титла в кат. до 80 кг на първенството в Нови сад, Сърбия. Днес в пресклуб „България“ състезателката получи заслужена награда от учителите си. Това е лична премия в размер на 10 000 лв. – собствени средства на  дългогодишния бивш шеф на федерацията по самбо доц. д-р Румен Стоилов и на треньора и преподавателя в НСА д-р Стоян Саладинов, специалист по бойни техники. За съжаление и двамата отсъстваха поради служебни пътувания. „Доста тежи очакването винаги да си първа. Ако умееш да овладееш адреналина, както на тренировка, успяваш“, сподели Оряшкова, която е и 9 пъти №1 в Европа. Шампионката подчерта, че когато има треньори до теб и работиш по план, тогава е различно. Треньорският щаб е най-важен, подчерта Мария и благодари на личния си треньор Иван Нетов и на треньора в националния отбор Васил Соколов. С думи на благодарност шампионката се обърна  и БФ Самбо и ММС.

Пандемията от КОВИД-19 оказа влияние върху целия спорт, отпаднаха или се отложиха много първенства и турнири. На световното по самбо участваха 30 държави, доста не участваха, особено азиатските, обърна внимание 6-кратната световна и 9 пъти европейска шампионка.  „Така че, много съм щастлива, че се проведе Световното първенство по самбо, знаете, че световното по борба отпадна“, заяви рекордьорката по световни и европейски титли Мария Оряшкова.

Тя е състезателка и по борба и се готви усилено. През декември ще замине на 5-и лагер на Белмекен с националния женски отбор. За своята подготовка  шампионката благодари и на националния треньор по борба при жените Петър Касабов. Да стигне до Олимпийски игри и да спечели медал е голямата мечта на живота за талантливата 31-годишна състезателка. „Надявам се, ако не със самбото, с борбата“, заяви титулованата българка на тепиха.