Таекуон-До:Деца защитават черен колан за духовни ценности

Таекуон-До:Деца защитават черен колан за духовни ценности

Как малчуганите да си пишат редовно домашните,  да четат повече от 20 стр. от книга дневно, да си подреждат редовно стаята, да изхвърлят чужд боклук, да помагат на възрастните хора и да вършат още много други дейности, без да хленчат и да се оплакват? Отговорът е намерен. Доказва го опитът на Централен полицейски Таекуон – До клуб –  България, който успешно реализира проекта „Таекуондо за ума: Вземи черен колан“ по програмата Еразъм + на Европейския съюз.  

„България стана пионер в този иновативен проект“, подчерта с гордост председателят на Централния полицейски Таекуон-До клуб Венцислав Игнатов. Партньори са Федерацията по Куадратлон в Гърция и Таекуон-До клуб АНАС в Словения.  

Днес в Пресклуб „България“ Венцислав Игнатов, ръководителят на проекта Бисер Манчев, треньорът Явор Тасев и Ясмина Андреева – майка на 2 деца представиха съдържанието и ефективността на проекта.  Идеята е успоредно с развитието на спортните умения в залата за тренировки,  да се постига хармонично личностно изграждане на децата между 7 и 11-годишна възраст. Обхванати са над 100 деца.  В проекта е заложено за 6 месеца детето да заслужи най-високата степен на  духовно развитие като всеки месец трупа точки в книжката за оценяване и  самооценка. В системата се включват и бонус точките от треньора по Таекуон-До и от учителя в училище.  Участват и  родителите, които възнаграждават с 3 точки детето си за всеки ден, когато то е направило нещо стойностно от списъка.

В началото, преди първия месец, както и след последния месец всеки родител попълва анкета с 15 въпроса и 5 степени на отговор за своето дете.  Така много ясно се вижда ползата за родителя от проекта.  „Ако детето не успее да се пребори за най-високата степен /черен колан/, взема друг колан, жълт, зелен, важното е да има подобрение“, сподели В. Игнатов. „Ползата е и за децата, и за родителите“, категорични са Б. Манчев и Я. Тасев от Централния полицейски Таекуон-До клуб.

„В ерата на компютрите и смартфоните децата стават все по-изолирани, губят връзката с живото общуване. С тази система за оценка на личността се учат на комуникация, на съпричастност“, хвали се г-жа Андреева, чиито 2 деца, на 7 г и на 11 г,  тренират Таекуон-До.  За майките и бащите, погълнати от работа,  предимството е, че иновативният подход ги връща при децата им и ги кара да общуват в семейната среда, стана ясно на пресконференцията. Венцислав Игнатов подчерта, че единствено по критерия игра на компютър/смартфон по-малко от 30 мин на ден не е отбелязано подобрение поради избухналата пандемия от КОВИД-19, която закова децата вкъщи на дистанционно обучение.

„Вече сме одобрени за продължаване на този проект“, похвали се В. Игнатов. При това, иновацията разширява територията си – за следващия програмен период са набелязани нови партньори в лицето на Румъния и Северна Македония.