Пандемията ни ощети в медалите на Световното първенство по самбо

Пандемията ни ощети в медалите на Световното първенство по самбо

Златен, сребърен и два бронзови медала е равносметката от участието на родните самбисти при мъжете и жените на Световното първенство в Нови Сад, Сърбия от 5-и до 8-ми този месец. Мария Оряшкова /80 кг/ за 6-ти път стана шампионка на планетата, Емил Незиров в бойното самбо /68 кг/ стигна до среброто, Габриела Гигова /+80 кг/ и Ангел Ангелов /68 кг/ спечелиха бронзовите отличия. Със 7 медала се окичиха  младежите и девойките.

Днес в Пресклуб „България“ старши треньорът на националния отбор Васил Соколов и помощник-треньорката Красимира Томова изразиха задоволство от успеха, още повече като се вземат предвид извънредните обстоятелства около пандемията от COVID-19. Двамата са били принудени да наблюдават цялото състезание онлайн вкъщи заради положителни PCR проби непосредствено преди отпътуването на делегацията ни за съседна Сърбия. Докато Соколов дори няма симптоми, колежката му има признаците на вирусната атака.

„Без треньорите мотивацията е различна. Няма кой да те напътства, да те успокоява. Друго е да знаеш, че човекът, който те е изградил, е край тепиха“, сподели днес Габриела, която специално изрази благодарност на своята треньорка Кр. Томова, че я е научила да контролира адреналина си в моменти на върховно напрежение. В отсъствието на специалистката, Габриела Гигова разчита на другарска помощ от своите съотборнички: „На мен Ваня Иванова и Мария Оряшкова много ми помогнаха“, призна бронзовата медалистка.  

„Ако бяхме заедно със състезателите, медалите щяха да са повече“, убеден е старши треньорът. Красимира Томова е категорична, че в женското самбо реален шанс за медали са имали в отбора още  Ваня Иванова и Магдалена Върбанова. Самата несигурност, дали ще го има първенството или не, създаде психологически дискомфорт, стана ясно на пресконференцията днес.   

„Аз загубих първата среща на Световното първенство. Васил Соколов ми се обади и ми каза, че мога да се върна в битката. Даде ми указания, аз последвах съветите му и спечелих медал. Толкова е важен треньорът“, каза Ангел, който благодари и на Красимира Томова и на Стоян Саладинов.  „Треньорът винаги знае какво да ти каже“, потвърди го и световният вицешампион в бойното самбо Емил Незиров. И продължи: „Този сребърен медал е една моя детска мечта“. Емил остава сам воин на бойното поле, след като част от състезателите в отбора по бойно самбо дават положителна проба за коронавирус, други се контузват и също не могат да участват.