Стамен Белчев: Тази награда е за целия треньорски щаб на ЦСКА

Стамен Белчев: Тази награда е за целия треньорски щаб на ЦСКА

На специална церемония в Пресклуб „България“  Стамен Белчев бе награден за  треньор на месец октомври.  За отличната игра и победата на ЦСКА над Базел и класирането в групите на Лига Европа той получи  11 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба  20 спортни медии и редакции. 7 гласа има наставникът на ВК Нефтохимик Николай Желязков, а с 2 гласа е личният треньор на Станимира Петрова Петър Лесов.

След награждаването Стамен Белчев  благодари на всички, които са гласували за него и подчерта, че тази награда е за целия треньорски щаб на ЦСКА.

„Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен – това показва, че сте уважили усилията на отбора. Тази награда е на целия щаб, с който работихме в ЦСКА. Не, няма огорчение в мен че вече не съм старши треньор на отбора.  Аз няма да си променя мнението и това, което съм казал – така са преценили. Не се знае кога ще се върна към треньорството, очаквам оферти, надявам се да избера проект, който си заслужава. Съвсем нормално приех назначението на Бруно Акрапович. Няма значение кой ме наследява на поста. Отборът е добър – след като е влязъл в групите на Лига Европа, е добър, няма как да е слаб. Вече пожелах – който ме наследи, да стане шампион. Дано се случи!“

Белчев  е на мнение, че поне година е нужна за един треньор да наложи стил на игра в даден отбор – време, което малко тимове дават на българските специалисти.

„Със сигурност трябва да се дава повече време на българските треньори. Доказахме, че познаваме материята – няма точен срок, но според мен  най-малко една година е нужно, особено когато отборът се прави наново. Поне година търпение, за да има време треньорът да предаде своите виждания за това каква игра иска от футболистите си. Да, разбира се, за ЦСКА навсякъде е важно да се представя силно – и в шампионата, и Лига Европа. В повечето мачове поради различни причини не ползвахме един и същи състав, имаше и три мача, в които съдиите решиха да не спечелим, но не искам да коментирам повече“.

Той заяви, че треньор трудно може да откаже покана от големите отбори, а за дербито между ЦСКА и Левски сподели, че няма значение класирането и моментното състояние на двата тима.

„Трудно се работи в грандовете – няма гаранции, всичко зависи от резултатите. Но на големите отбори няма как да се откаже. Когато има дерби между Левски и ЦСКА, моментното състояние не е важно според мен. Всеки ще покаже максимума, въпреки че Левски имат много болни, в ЦСКА също има тревоги с контузии – няма фаворит в дербито независимо от формата и класирането“.

Той не пожела да коментира  представянето на националния ни отбор и работата на Георги Дерменджиев, но сподели:

„В националния отбор трябва да играят най-добрите, всеки треньор има амбиция да бъде национален селекционер, разбира се – това е най-високото стъпало в България. Надявам се в отбора да няма лобита, би било жалко, но за това трябва да питате г-н Дерменджиев. Мисля, че можехме да се представим по-добре, но имаше и обективни причини това да не се случи”, заключи Стамен Белчев.