Вицешампионът на Европа Ивайло Иванов: "Дай боже догодина в Токио да изправя България на крака!"

Вицешампионът на Европа Ивайло Иванов: "Дай боже догодина в Токио да изправя България на крака!"

ДЖУДО ФЕДЕРАЦИЯТА РАЗДАДЕ 16 500 ЛВ ПРЕМИИ

Със сребърен медал в кат. 81 кг на Ивайло Иванов и три 5-и места – на Ивелина Иванова в кат. 57 кг, Янислав Герчев в кат. 60 кг и Борис Георгиев до 100 кг – приключи българското участие на Европейското първенство по джудо за мъже и жени в Прага. Тримата състезатели заедно със старши треньора Атанас Герчев и личния наставник на Ивелина Свилен Скерлев получиха общо 16 500 лв за успеха в чешката столица. Средствата са осигурени допълнително от ръководството на федерацията.

 „През последните 8 десетилетия не се е случвало да играем 3 полуфинала на състезание от такъв ранг“, подчерта днес в Пресклуб „България“ председателят на федерацията доц.д-р Румен Стоилов. „Всеки, който разбира от джудо знае, че фактически 5-ото място е равно на малък финал. Конкуренцията е ужасяваща,“ обобщи шефът на родната централа, чиято кандидатура е издигната за член на борда на директорите на Европейския съюз по джудо.  Доц. Стоилов изтъкна, че без голям екип високите резултати са невъзможни и благодари специално за подкрепата на премиера Борисов и на министър Кралев.

Заместник-шефът на БФ Джудо Даме Стойков похвали състезателите и специално отличи 5-ото място на младия Борис, който записа дебют при мъжете на Европейско първенство.  Известният джудист от миналото е обнадежден за бъдещето на големия олимпийски спорт у нас и заради талантите сред подрастващите – още 4-има-5-има ще подсилят занапред националния отбор. „През 2022 г. Европейското първенство ще е в България и дано да имаме повече медали“, пожела си Д. Стойков.

Старши треньорът Атанас Герчев даде сдържана оценка за представянето ни на Европейското първенство. „Можеше повече, но можеше и като Израел да отпаднем и да си тръгнем още втория ден. Израел е страна, която е само джудо – медалите й от Рио2016 са в този спорт“, подчерта специалистът.

Ивелина Илиева, която е бивша европейска вицешампионка и бронзова медалистка от Световно първенство, се обърна емоционално към доц. Стоилов и Даме Стойков: „Не само финансово ни подкрепя федерацията, но навсякъде са с нас! Това никоя друга федерация по джудо в света не го прави!“ Красивото лице на българското джудо сподели, че за нея успех е само когато си тръгне с медал от залата, така че 5-ото място не я удовлетворява. Ивелина разкри, че позитивната проба за КОВИД-19 на личния й треньор Скерлев и отсъствието му от състезанието не е причина за загубения полуфинал. „Треньорът все пак е на стола, не се бори на татамито, аз се боря“, заяви звездата на женското ни джудо. „Аз се стараех да съм максимално фокусирана“, добави Ивелина и направи извода „друг път да не изпуска мига, който й отне медала“.  С капитала на своя опит  Даме Стойков напомни, че „в джудото е така – миг невнимание ицяла година страдание“.  

„Добре се справих, но не перфектно“, каза двукратният европейски вицешампион при мъжете и шампион на Стария континент при 23-годишните Ивайло Иванов. „Доволен съм до финала, но не от финала“, уточни най-класният ни джудист, който винаги иска да спечели максимума и сребърният медал не го радва докрай. Иво изрази съжаление, че не е чул българския химн в Прага, но вече гледа към Токио за реванш: „Дай Боже на най-важното състезание догодина да изправя цяла България на крака!“

Благодарност към Ивайло изрази Борис Георгиев. Младият джудист призна, че всеки ден е тренирал заедно с европейския вицешампион и това му е дало шанс да се представи добре. „Нивото е много високо. Липсва ми опит“, обобщи младата ни надежда на татамито.

Янислав Герчев, син на старши треньора, сподели, че през цялото време е бил с нагласата да стане европейски шампион. „За секунда изпуснах руснака на полуфинала, а съм го побеждавал преди това“, ядосва се състезателят. В същото време трезво разсъждава, че „от 30 души в категория, 10-15 могат да станат шампиони“.

Новата 2021 г. ще започне в календара на джудото с Мастърс в средата на януари. Участниците са първите 16 във всяка категория. След това идва ред на Европейското първенство в Португалия, после и на Световното първенство в Будапеща. Най-очакваното събитие са Олимпийските игри в Токио.