26-кратният шампион на писта Мартин Чой e Спортист №1 на октомври

26-кратният шампион на писта Мартин Чой e Спортист №1 на октомври

За пръв път в 22 годишната история на анкетата мотоциклетист печели първото място

Днес в Преслуб „България“ колосът в родния и европейски мотоциклетизъм на писта Мартин Чой получи традиционната „Златна България“ и ваучера от Пампорово – АД за Спортист №1 на октомври.  На церемонията присъства и председателят на организационния комитет „Гран При България“ г-н Румен Петков. Това е първо такова признание за мотоциклетния спорт в историята на анкетата от нейното начало през 1998 г.  

   За  26-кратния носител на титли, от които 13 европейски и още толкова републикански, своя глас дадоха 8 медии. През миналия месец Мартин Чой отново стана европейски шампион на писта. На второ място със 7 гласа са сестри Стоеви, които оглавиха класацията на двойки на силния турнир по бадминтон в Саарбрюкен, Германия и достигнаха полуфинал в Дания от сериите “World Tour Super 750”. Следващите в подреждането на медиите са Станимира Петрова – носителка на Купа „Балкан“ по бокс /3 гласа/ и Майкъл Иванов – европейски шампион по мотокрос  /2 гласа/.  Мартин Чой благодари на всички свои спонсори, на федерацията и на Министерството на младежта и спорта, както и на журналистите, които са гласували за него. Талантливият пилот сподели, че е израснал с Богдан Николов, който повече от 2 десетилетия и половина бе шеф на родната централа, а преди седмица бе избран за почетен председател. Чой сподели, че се познава отдавна и е приятел и с новия председател на БФМ Ангел Траков и си пожела той да изгради нова писта за състезания. Румен Петков поздрави Мартин Чой за избирането му за спортист на месеца в анкетата на Пресклуб „България“ и изтъкна най-важните му качества – човещина, невероятна воля и патриотизъм.   

   Мартин Чой подчерта, че 2020 г е една от най-успешните в неговата кариера. През следващата година пилотът ще заложи на същите приоритети – еврошампионата, републиканския шампионат и световния ендуро шампионат „24 часа на Льо Ман“, в който Чой постигна забележителен резултат и тази година.  В най-тежкото състезание, с много изпитания, пилотът ще участва със същия екип и  догодина. Мартин е убеден, че може да постигне още по-добро класиране, въпреки че 24 часа каране са твърде много време и може всичко да се случи.  Талантливият мотоциклетист е щастлив, че вече има млад български талант, който върви по неговите стъпки – Никола Николаев. Момчето е шампион на Испания тази година в „детските“ дисциплини до 65 куб.см с  5 първи и 1 второ място. „ Конкуренцията при децата е многобройна и като се има предвид, че Никола спечели първенството на страна с десетилетни традиции в мотоциклетния спорт, това наистина е голямо постижение“, каза Чой.  Догодина Никола ще се състезава в по-горния клас – Мото 4 и Мартин е на мнение, че ако там се представи добре, може да се включи и в редиците на най-силните в Мото GP.