Тандемът Богдан Николов-Румен Петков покори непознати върхове в мотоциклетния спорт

Тандемът Богдан Николов-Румен Петков покори непознати върхове в мотоциклетния спорт

От 2005 г до днес в нашата страна са организирани общо 37 Световни и 68 Европейски  шампионата по мотоциклетизъм. България е призната 13 пъти като най-добър организатор на Световни шампионати в различни дисциплини.  Това е статистиката, зад която стои трудът, всеотдайността и духовната жар на родната федерация по мотициклетизъм, ръководена повече от 2 десетилетия от Богдан Николов, както и на Организационния комитет за Гран При България начело с Румен Петков в продължение на 15 години.  Двамата се оттеглиха от ръководството на любимия спорт  през ноември. Богдан Николов остана почетен председател. Днес те гостуваха в Пресклуб „България“ и дадоха своеобразен отчет пред медиите.  Присъства и новоизбраният шеф на централата Ангел Траков.

Румен Петков съобщи, че ще направи предложение до министър Кралев да удостои със специална награда Богдан Николов за изключителните му заслуги към мотоциклетния спорт.  „Обществото разбра, че мотоциклетният спорт е съдба“, каза доскорошният шеф на Гран При България.  „Не допуснахме да противопоставим мотоциклетизма на друг спорт, не допуснахме спортно напрежение“, каза още талантливият ръководител. Той призова държавата да обърне по-голямо внимание към различните видове спорт и спортната база, така както се отнася към футбола. Румен Петков специално благодари на кметовете: „Без тях нямаше да сме организатор №1 в света.“ Топли думи на благодарност той отправи и към неговия предшественик – първия председател на Организационния комитет Гран При България и бивш вицепремиер Димитър Калчев, който вече не е между нас.  „Особено голям успех за България е, че имаме второ поколение мотоциклетисти, някои от които са в световния елит,“ подчерта Румен Петков.

Богдан Николов сподели, че „направеното през последните 15 години няма аналог“.  Новият шеф на федерацията Ангел Траков изрази искрено възхищение към постигнатото от своя предшественик и обеща да продължи по същия път нагоре.

Пресклуб „България“ връчи специални награди на Богдан Николов и Румен Петков. Богдан Николов получи шампионска Купа за всеотдайността и добротворчеството му, за несломимата му сила да върви срещу течението. Румен Петков бе удостоен със  Златния знак на Пресклуба за изключителния му принос към развитието на мотоциклетизма.