Александър Томаш: Младите футболисти трябва да са здраво стъпили на земята

Александър Томаш: Младите футболисти трябва да са здраво стъпили на земята

Играч №1 на 14 кръг Преслав Боруков: Отказах много оферти от чужбина. От Левски ми се обади само Георги Тодоров, но нищо повече

Нападателят на Етър Преслав Боруков получи днес традиционната статуетка на Пресклуб „България“  за Играч на 14-ия кръг в efbet Лига. За него гласуваха 7 от 19-те футболни треньори и специалисти в анкетата, втори остана голмайсторът на „Черно море“ и първенството Матияс Курьор с 6 гласа, следван от Али Соу- 3 и Димитър Илиев -2.  Атакуващият футболист бе в компанията на треньора на „болярите“ Александър Томаш. Голмайсторът на “виолетовите”, който подписа с тях през август т.г след като се завърна от Шефилд Уензди  заяви, че е имал разговори с бившия треньор на Левски Георги Тодоров и коментира слуховете за оферти към него от чуждестранни клубове.

“Най-важното бе, че спечелихме. Радостен съм, че съм Играч на 14-и кръг, както и за наградата ми за Гол на кръга“, зави Боруков.

„Централен нападател съм и за момента успявам да вкарвам голове, но няма да се справя без отбора. В последните мачове запазихме мрежата си суха, което говори за добре свършена работа от вратаря и защитниците. Аз съм смел човек и не се страхувам от предизвикателствата. Много хора се шокираха, след като заиграх в Етър, защото преди това отказах много оферти от чужбина и България“, добави още той.

„Тръгнах си от Шефилд Уензди заради един човек в клуба – Гари Монк. Исках да си тръгна като свободен агент. Това беше услуга от тима. Имах оферта от отбор, но той остана без треньор по време на пандемията и не се стигна до преминаването ми там. Преди да отида в Етър имах разговор с Георги Тодоров, но нищо повече. Друго не мога да кажа“, заяви Боруков.

„Лично не получавам предложенията, а агентът ми. В момента съм концентриран в работата си в Етър, а ако има нещо след това ще седнем и говорим. Информациите идват от английска медия. Хората казват, че си поръчвам статиите, но това дойде от Острова, а в България ги цитираха“, добави още той.

Наставникът на Етър – Александър Томаш, коментира доброто представяне на “виолетовите” напоследък. Специалистът, който прие предизвикателството да поеме великотърновския клуб в изключително труден момент, не спести критиките си към родните журналисти, младите футболисти и част от футболната общественост в страната.

“Поздравявам Преслав. Когато човек е отдаден и следва целта си, неминуемо ще стигне до успехите. Те са много сладки, по-важното е в трудните моменти да си верен на себе си и да не забравяш, че футболът е колективен спорт и ти си тук, благодарение на своите съотборници”, посъветва Томаш относно наградата за Играч №1 на 14-ия кръг.

“През тази година 3 пъти отказвам на Етър. Периодът бе доста “жив” от гледна точка на предложенията, които имах. В крайна сметка реших, че това предизвикателство може да ми даде повече, отколкото ще ми вземе. Рискът все още е огромен, но съм убеден, че аз и моят екип ще дадем всичко от себе си, за да направим убедим футболната общественост, че няма да изпаднем. Исках да покажа, че най-важното нещо в един клуб е треньорът.”

“Бил съм на мястото на Преслав. В България вие (б.р. журналистите) сте основните виновници за огромен проблем на подрастващите. Тук сме свикнали много бързо да отиваме от едната крайност в другата. Преслав има още страшно много хляб да изяде, докато се превърне в това, което може. Затова всички футболни хора сте длъжни да пазите добрите футболисти. Позволих си да дойда тук, защото бях поканен, но и за да ви кажа точно това. Има млади български добри футболисти, но те не са топ. Пишете за националния отбор, за всеки, който направи два мача. Този процес е доста сложен и дълъг.”

“Намираме се в дигитален свят и младите момчета трябва да бъдат стъпили на земята. Много бързо възхвалявате отделни футболисти. Трудно е да влезеш в главата на едно младо момче, което гледа през Instagram или Facebook животът на Роналдо и Меси и в съзнанието му остават яхтите, колите, обувките, жените. Нека си кажем истината. Пред вас е Преслав и вие го възхвалявате. Да, той работи и е отдаден. Ако наистина иска да стъпи там, ще трябва да бъде отдаден. Знам, че ще му бъде много трудно.”

“Пишете статии за четири отбора от Англия, но тепърва му предстои много труд и много работа. Дай боже да е здрав, да работи усърдно и когато сме умерени с него, няма да имаме само Преслав в Англия, а и много млади български футболисти, които ще прославят България. Ние сме заедно в процеса на изграждането на тези футболисти. Много е лесно да четеш хубавите неща за себе си в пресата, а като има статия, която те срива със земята, затваряш телефона и почваш да си ги слагаш да не казвам къде. Това е апел към всички. Имаме млади момчета, които могат да станат топ, но не зависи само от тях”, заяви Томаш.

“Невъзможни неща няма, но докато има надежда, ще си скъсам г.за от работа. Това мога да обещая.”

“Естествено, че ще търсим нови попълнения през зимната пауза. Не зависи само от мен обаче. Трябват ми характери, хора, които не се предават. Не е лесно, ситуацията е доста трудна, но имаме още един мач, върху който трябва да се фокусираме. Тук е моментът да изкажа съболезнованията си към човек, който ми е бил треньор и приятел. Живеем в различен свят и трябва да се научим да бъдем гъвкави. Светла му памет на бат Кольо. Животът продължава, трябва да се пазим.”

“Управлението на футбола е сложно нещо. Това е процес, с който аз не бих се заел, защото има доста подводни камъни. Симбиозата между човек от бизнеса и футболен човек, който е постигнал много, може би е най-точното решение. Вие давате трибуна на хора, които са цял живот във футбола, и се изказват по начин, който не им прави чест. Има хора, които са си заслужили уважението, като Стоичков и Бербатов, а тук много бързо забравяме звездите си и ги опорочаваме. Това е нашият манталитет. Всички говорят за рестарт на футбола, но това не е просто нещо. Крайно време е да започнат доста хора да работят за футбола, а не да чакат обратното. Страшно много хора чакат футболът да работи за тях. Вие много добре ги знаете. Като му дойде времето, защото аз нямам представа кога ще има Конгрес, хората, които имат интерес ще изложат доводите си. Трябва футболната общественост в страната да се обедини. Аз бих подкрепил човек, който има достойнство, топки и казва истината в очите, даже и да е неприятна. Вярвам, че националният ни отбор ще тръгне нагоре, защото има качествени кадри, като млади футболисти и треньори. Нека залагаме на българското”, завърши Томаш.