Боксът приключи 2020 г с 19 медала от Европейски първенства

Боксът приключи 2020 г с 19 медала от Европейски първенства

С 13 медала от Европейското първенство в София за юноши и девойки до 16 г и още 6 отличия на състезанието от същия ранг до 18 г в Будва, Черна гора родният бокс изпраща годината, която мина под знака на пандемията с много ограничения и отменени спортни събития в целия свят. „ При мъжете и жените нямаше почти никакви състезания, но за сметка на това имаме успехи при подрастващите“, обобщи днес в Пресклуб „България“ генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев.

Старши треньорите на младежите и юношите Борислав Бояджиев и Борислав Георгиев също не спестиха похвалите. С 8 състезатели, от които 5-има младежи и 3 девойки, нашите боксьори в Будва се класираха отборно на трето място с 6 медала /2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови/. Русия стана първа, Украйна е втора, само че с пълни отбори по 20 състезатели, което е два пъти  и половина повече, подчерта Бояджиев. Шампионът при  52-килограмовите Ясен Радев сподели, че е доволен, че дублира титлата си от миналата година. А  Радослав Росенов до 60 кг грабна трета европейска титла, след като на финала взе надмощие над руснака Тенгиз Котоян. В отсъствието на своя възпитаник днес наставникът Бояджиев посочи, че Радо е заслужил признанието за най-добър боксьор на Европа, въпреки, че то е присъдено на друг състезател. Красимир Джуров остана на косъм от златния медал в кат. 56 кг, каза още специалистът. Младежът е амбициран да вземе поправителен, стана ясно от думите му. През април догодина в Полша ще бъде Световното първенство. Дотогава подготовката няма да прекъсва, като през февруари е планиран съвместен лагер между България, Украйна, Молдова и Армения, стана ясно още на пресконференцията. Старши треньорът благодари на федерацията и на министерството за осигурените условия за тренировки.  

Българският бокс е в подем, заяви наставникът на юношите Борислав Георгиев. Само с 19 дни подготовка младите надежди на ринга имат такъв безспорен успех, гордее се специалистът. Той е обнадежден, че догодина на Европейското първенство в Тбилиси, Грузия през юли, отново ще очакваме високи постижения, защото момчетата няма да прехвърлят възрастовата граница и така ядворото отбора при 16-годишните ще бъде запазено. Шампионът в кат. 46 кг и най-добър боксьор на Европа Кристиян Цветанов, вицешампионите   Серги Владояну, Тони Сотиров и Кирил Борисов благодариха пред медиите на своите треньори  Борислав Георгиев и Роман Цветков. Общо нашите представители донесоха 1 златен, 4 сребърни и 8 бронзови медала.