Мотоциклетизмът с повече шоу, повече състезатели и нова писта в Пловдив

Мотоциклетизмът с повече шоу, повече състезатели и нова писта в Пловдив

„Цял живот съм мечтал да направя ново трасе“, разкри днес в Пресклуб „България“ новият президент на БФ Мотоциклетизъм Ангел Траков.  Активният състезател на писта и членовете на новоизбрания Управителен съвет представиха програмата си за управление на един от най-привлекателните спортове в света през следващите  4 години. Всички благодариха на Богдан Николов, който 26 години начело на федерацията вложи сърцето си и се посвети за развитието на мотоциклетния спорт, така че неговите наследници да има какво да надграждат. С уговорката, че не е пристрастен, пловдивчанинът Траков посочи града под тепетата като подходящата локация за бъдещото мултифункционално асфалтово съоръжение. Пловдив е центъра на България, сезонът за мотоциклетния спорт там е най-дълъг поради мекия климат, икономически регионът е развит и има много добра хотелска база.  Траков би бил щастлив, ако в края на мандата поне е започнало изграждането на така необходимата мотописта, каквато няма у нас,  стана ясно от думите на новия ръководител, който извън спорта е  председател на Съюза на международните превозвачи.

Десислав Цеков – член на Управителния съвет на федерацията и състезател по Хард Ендуро подкрепя напълно необходимостта от изграждане на писта.  Шампион и организатор на много събития, врачанинът е създател на мотоциклетния клуб с най-много на брой състезатели към днешна дата – „Хард Райдърс“.  

Михаил Иванов застава изцяло зад идеята за новия спортен обект и ще работи  за нейното реализиране.  А дотогава състезателите ще продължат да използват единствено летищния комплекс „Долна Митрополия“, затова федерацията си е поставила за задача да подобри инфраструктурата.  Ползването на летището обаче става със съгласието на военните и това създава редица затруднения. Бизнесмен в областта на строителството,  Иванов е основател на един от най-успешните проекти – клуб „Еко Рейсинг Тийм“ заедно с многократния шампион на писта Мартин Чой.  Освен участник в различни състезания от 2005 г насам, Иванов сподели, че знае как се прави и продава продукт. Именно това е сред приоритетите на новото ръководство на федерацията – да стане мотоциклетизмът по-атрактивен за публиката и респективно да има повече рекламодатели.  Като организация на състезанията предишното ръководство беше безупречно, но присъствието на зрители беше  недостатъчно, което ще се промени, споделиха шефовете на БФ Мотоциклетизъм.   Да се увеличи броят на състезателите е другата голяма цел на новото ръководство. Така ще се подобри и конкуренцията мужду тях. „Имаме идея да включим и минимоторите в състезанията, а също да направим и зимен шампионат“, сподели Михаил Иванов.  За да станат състезателите повече, детските школи трябва да се развият, те са люлката на бъдещите участници в различни надпревари.  По подобие на ски училищата ще функционират много мотоучилища, като бъдат лицензирани, добави Иванов.

Да се затвори цикълът от деца до шампиони е целта ни, подчерта и Джанмарко Сантучи, бивш ръководител на детската школа в италианския отбор. Чужденецът с бизнес у нас от 10 г. насам е  участвал в регионалните и национални шампионати по мотокрос на Италия, затова и отговаря за тази дисциплина в УС на нашата федерация. Плюс това е картотекиран състезател тази година.  Повече състезатели от всички възрасти и класове, както и бази, които да подобрим са акцентите в 4-годишния програмен период на БФ Мотоциклетизъм според Сантучи.

Централата ще направи всичко възможно отново да организира европейски и световни шампионати в България, както го правеха бившите ръководители Богдан Николов и Румен Петков в продължение на години, декларира президентът Ангел Траков. Без подкрепата на държавата домакинство на събития от такъв ранг е невъзможно, затова федерацията търси начин да се срещне и разговаря с министър Красен Кралев, стана ясно на пресконференцията.

Ангел Траков, Десислав Цеков, Михаил Иванов и Джанмарко Сантучи имат намерение и да продължат да се състезават. В скоро време предстои да стане ясен спортният календар за 2021 г.