Шампионката Мария Оряшкова: Мисля, че има още какво да спечеля

Шампионката Мария Оряшкова: Мисля, че има още какво да спечеля

Днес звездата на родното самбо Мария Оряшкова получи наградите за спортист на ноември в анкетата на Пресклуб „България“ сред медиите. Тя показа за първи път и 6-те златни медала, извоювани на световния тепих. На церемонията присъства старши треньорът на националния отбор Васил Соколов. За 6-тата си световна титла по самбо Мария оглави класацията на спортните редакции за миналия месец с 13 гласа, неин подгласник с 8 гласа е европейският вицешампион по джудо Ивайло Иванов.  Точно година по-рано, за 5-ата си световна титла шампионката също вдигна значката „Златна България“, след като бе избрана за Спортист на месеца.

Мария Оряшкова сподели, че не е очаквала най-високата журналистическа оценка, която за нея има стойност на  медал. Треньорът Соколов обаче не е изненадан от резултата, защото успехът на състезателката е изключителен. Двамата не са обсъждали докога тя да продължи активната си спортна дейност, но специалистът е категоричен: „Човек докато е подготвен и силен, няма проблем да продължи“.   „Сега бера плодовете на моя труд, който съм влагала цял живот. Чувствам се по-силна и зряла. Почти нямам почивен ден. Мисля, че има още какво да спечеля“, разкри 6-кратната световна №1 и 9 пъти шампионка на Стария континент.  Да не се отказва от състезателната си кариера означава за шампионката помощ и пример за младите. „Гледаме да вкараме повече деца в залите. За жалост малко от тях продължават със спорта след 18-тата си година“, каза още Оряшкова. 

Подготовката на Мария основно преминава с националния женски отбор по борба, подчерта Соколов. Талантливата самбистка има желание и амбиция да се докаже и в олимпийския спорт. Тя се завърна вчера от участие на Световната купа по борба в Сърбия. „Състезанието беше много силно. Аз и миналата година загубих от представителката на Киргизстан и сега пак“, разказа Мария Оряшкова.  Силният й дух не я напуска и загубите не я пречупват. „Чувствам, че съм направила крачка напред и продължавам с пълна сила“, заяви шампионката по самбо. Когато няма ангажимент със самбото, тя се заема с борбата и обратното. Мария благодари на личния си треньор Иван Нетов и на федерацията. Шампионката смята, че е родена с късмет, тъй като компанията „Асарел Медет“ и община Челопеч я подкрепят финансово така, че да мисли само за спорт и за нищо друго. Васил Соколов призова държавата да обезпечи по подобен начин всички български състезатели от световния и европейски елит, за да се отдадат те само на спорта и да нямат грижа как да изкарват прехраната си на едно или друго работно място.