БФ Шахмат 1928 получи безсрочен лиценз и очаква нов подем на този спорт у нас

БФ Шахмат 1928  получи безсрочен лиценз и очаква нов подем на този спорт у нас

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ ръководството на БФ Шахмат 1928 обяви, че на 15 декември федерацията е получилабезсрочен лиценз от ММС по новия Закон за физическото възпитание и спорта.

Президентът на БФШ 1928 Руслан Тошев заяви пред репортерите, че във федерацията членуват 83 клуба. Тъй като досега БФШ 1928 нямаше лиценз, както федерацията, така и клубовете нямаха никакво право на финансиране от ММС. Въпреки това всички планирани състезания и първенства са проведени.

„Днес, дни преди края на годината можем да заявим, че федерацията реализира в пълен обем държавния спортен календар, проведоха се присъствено  над 60 първенства и турнири, за което трябваха средства за наемане на зали, за награди, за хонорари на съдии и медицински лица и др. Не се допусна традицията от 1931 г да се излъчват шампиони по шахмат да бъде прекъсната. Без стотинка от ММС бе изграден отбор за най-важното събитие за годината – Световната шахматна олимпиада, която вместо в Москва, се проведе онлайн. Отборът на България постигна 14 победи, допусна три равенства и две загуби и се класира на 9-12 място от 167 участващи държави от цял свят“, каза Тошев.

Отборът на България започна от квалификационна група с 10 отбора, където от 9 мача постигна 9 победи, побеждавайки съставите на Германия, Беларус, Белгия, Австралия и други силни страни. Във  финалната Топ дивизия  тимът ни завърши на второ място , надигравайки Армения, Румъния, Великобритания и Турция и губейки единствено от бъдещия  шампион – Русия. В директните елиминации за медалите България загуби от Полша.

Освен успехите на шахматната дъска, страната ни получи добра новина и от Международната федерация /ФИДЕ/. Председателят на БФШ 1928 Руслан Тошев присъства на конгреса на ФИДЕ  в Абу Даби, на който България получи пълноправно членство. Поради изключването на старата федерация през 2016 г. известно време страната ни нямаше членство, а до 2020 г. бе с условно членство. Въпреки това най-добрите ни шахматисти постигат отлични резултати.

„При девойките и жените България има отлични състезателки, които са в челото на световните ранглисти. Очакваме добри резултати и от юношите и мъжете“,каза спортният директор на федерацията Маргарита Войска.

„Вече България е пълноправен член на ФИДЕ и всички наши шахматисти, които напуснаха федерацията след 2016 г., могат отново да се състезават за България. Това вече направи изявеният ни гросмайстор Иван Чепаринов, който в продължение на 3 години се състезаваше за Грузия. Все още имаме проблем с членството в  Европейския шахматен съюз, тъй като старите задължения не са изплатени, но очакваме и този въпрос да бъде разрешен. След като вече имаме лиценз, очакваме и федерацията, и клубовете да получат през следващата година необходимото финансиране, за да може всички, които милеят за този спорт у нас, да тренират и се състезават при по-добри условия“, заключи президентът на федерацията Руслан Тошев.