След медалите на Световната Купа в борбата очакват доста олимпийски квоти

След медалите на Световната Купа в борбата очакват доста олимпийски квоти

Завоюваните 5 медала от родните състезатели по борба на Световната  купа в Белград днес получи оценка много добър от федерацията и треньорския щаб. След 10 месеца без спортни събития от международния календар поради пандемията, това безспорно е впечатляващо постижение за националните отбори.

За шампионката в кат. 72 кг Юлияна Янева това е най-големият успех в кариерата й досега и първи при жените, сподели тя днес в Пресклуб „България“. Златното момиче е искало да се откаже от борбата в началото на годината. Преди Световното първенство през 2019 г състезателката получава тежка контузия, но благодарение на интензивната терапия тя участва и става пета. После се налага операция и това й повлиява силно псхически, така че тя рухва, разказа личният й треньор Серафим Бързаков. Той работи с нея от 2 години и й помага да се съвземе и да се върне на тепиха. През следващата години ще я подготвя в по-долната категория 68 кг, която е олимпийска.

Европейските шампионки Мими Христова в кат. 65 кг и Миглена Селишка в кат. 50 кг се пребориха за бронзовите медали в Белград. Те са удовлетворени от представянето си. „Две седмици преди Световната купа имах проблем с коляното и се радвам на бронза“, заяви Мими. А Меги си вади пръста  седмица преди състезанието. „Много добре подготвени  бяхме и цялостното ни представяне беше добро“, сподели тя. Женският ни отбор е измъчван от травми, стана ясно от думите на страши треньора Петър Касабов. Многократната шампионка по самбо Мария Оряшкова, която паралелно се състезава и в борбата, отлепва ребра, Евелина Николова се разболява 3 седмици по-рано.   „Най-притеснителното е, че се борихме не само срещу противниците, но и срещу съдиите“, разкри още наставникът.  „Започнахме годината с 2 европейски титли /на Мими и Миглена/, сребърния медал на Биляна Дудова и бронза на Тейбе Юсеин“, върна часовника Касабов. След това състезанията бяха отменени. Старши треньорът очаква доста квоти за Олимпийските игри. Досега само Тайбе си е подсигурила участието на Игрите. Догодина квалификациите са в Будапеща през март и в София през април.  

Старши треньорът на отбора по свободна борба Валентин Ангелов залага на възможност за 2 – 3 квоти – на Георги Вангелов в кат. до 57 кг и на Ахмед Батаев до 97 кг. Двамата донесоха бронзови медали на Световната купа. В сметката влиза и Ахмед Магамаев в кат. 86 кг.. „Вангелов щеше да вземе квота миналата година, ако не беше със счупен пръст“, сподели специалистът.

Въпреки усложнената обстановка в света и отпадането на редица състезания, БФ Борба оценява годината като успешна за състезателите. „Много сме щастливи с президната Христо Маринов за спечелените медали“, заяви генералният секретар Валентин Райчев.