Образованието в спорта у нас е №1 в Европа

Образованието в спорта у нас е №1 в Европа

Това споделиха днес на пресконференция в Пресклуб „България“  председателят на сдружение  „Левски – Спорт за всички“ Люсиен Велчев и президентът на Европейската асоциация на многоспортовите клубове – ЕМКА Ванина Миланова. Поводът бе равносметката от изпълнения двугодишен проект “Multisport Academy” от пилотното издание на програма „Мобилност“, съфинансирана от Европарламента. Проектът е разработен от италианския клуб „Лацио“ в партньорство с гръцкия „Олимпиакос“, сръбския „ Цървена звезда“ и „Левски“. Треньори и мениджъри от четирите клуба обмениха взаимно опит в няколко области – управлението на спорта, тренировъчният процес, образованието в спорта и спортната медицина. „ В България се развива уникална образователна система в спорта. Това са спортните училища – 9 национални и 21 регионални. Освен това, приемът е още от 5-и клас. Италия изучава нашия опит, защото там няма такива специализирани училища, има Университет за физическо възпитание и спорт Foro Italico“, поясни В. Миланова. Занапред сътрудничеството ще се развива в обмен на студенти между НСА и Foro Italico.

В Италия треньорите и мениджърите от България, Гърция и Сърбия посетиха националния олимпийски комитет, високо технологичния Медицински център към него, централата на „Лацио“. Гостите бяха изключително впечатлени от възможността да присъстват на Европейско първенство по футбол за незрящи. От „Левски – Спорт за всички“ в делегацията бяха включени известни треньори и мениджъри като Ина Ананиева /художествена гимнастика/, Стефан Тошев и Светослав Миленков /борба/, Едуард Вълчев /баскетбол/, Нина Иванова /директор на 166 Спортно училище/, Васил Тончев /президент на клуба по шахмат „Левски/, Георги Савов  /Спортна асоциация на МВР/, Люсиен Велчев, Ванина Миланова.  В Рим Васил Тончев подписа с шефа на шахматния „Лацио“ споразумение за съвместно организиране на турнири, съобщи Люсиен Велчев.   

В Сърбия гостите бяха посрещнати в общината на Белград от заместник- кмета по спорта и посетиха и разгледаха  спортните съоръжение и музея на „Цървена звезда“, както и „Фабриката за здраве“- Националния медицински спортен център, където изслушаха  лекция за методите за подготовка и рехабилитация на елитните спортисти. Един от тях е  и световният номер 1 в тениса Новак Джокович, който е състезател на „Цървена Звезда“.

Домакините на третия обмен от  атинския  Олимпиакос  бяха подготвили богата програма за участниците включваща две спортни събития: среща от Европейската  шампионска лига по водна топка между Олимпиакос и Барцелонета и среща от Евро лигата по баскетбол между Олимпиакос  и френския Вилербан, посещение на Олимпийския стадион и спортните съоръжения на Олимпиакос.

Посещението в България бе отлагано двукратно през април и ноември поради ограниченията за пътуване,  предизвикани от епидемията от COVID-19 в света. „ЛЕВСКИ-Спорт за всички“ бе подготвил среща с Министерство на младежта и спорта, посещение на клубните и национални спортни съоръжения, срещи и посещение на 166 Спортно училище „Васил Левски“ , както и закриваща конференция на проекта.

В скоро време предстои да излезе справочник /handbook/ от 80 страници с богата информация от натрупания опит и обмен на информация от участието в проекта “Multisport Academy”, подчерта Л. Велчев. Той ще се разпространи сред 27-те клуба – членове на ЕМКА.