"Златен трикольор" за Атанас Герчев, "Сребърен сокол" за Ивайло Иванов

"Златен трикольор" за Атанас Герчев, "Сребърен сокол" за  Ивайло Иванов

Джудото посреща Новата година с пожелание за олимпийски медал(и)

Днес старши треньорът на националния отбор по джудо за мъже Атанас Герчев получи значката „Златен трикольор“ за №1 сред наставниците за м. ноември. Президентът на родната федерация доц. д-р Румен Стоилов и вицепрезидентът Даме Стойков уважиха церемонията . Специалистът Герчев оглави анкетата на Пресклуб „България“ с 11 гласа от спортните редакции след впечатляващото представяне на състезателите ни на Европейското първенство в Прага – сребърен медал и три пети места. На второ място с 5 гласа е старши треньорът на националния отбор по самбо Васил Соколов, следван от старши треньора на баскетболистките от Монтана Стефан Михайлов и старши треньора на ВК Хебър Пз Атанас Петров. Атанас Герчев е доказан авторитет в джудото още от 2008 г, когато поема националния отбор за младежи и девойки.

Най-добрият ни джудист, европейският вицешампион в кат. 81 кг Ивайло Иванов получи специалната награда от Пресклуб „България“ за мъжество и характер „Сребърен сокол“.

След церемонията треньорът и неговият възпитаник благодариха за признанието. Доц Стоилов, който преди седмица бе избран в борда на Европейския съюз по джудо, отправи трогателни думи на благодарност към своя заместник във федерацията и известен джудист в миналото Даме Стойков. Той е безценен във всичко, и в организиране на най-подходящите лагери в чужбина, и в привличането на допълнителни финансови средства от спонсори и в планирането, стана ясно на брифинга.

За 2 години откакто бе избрано новото ръководство, положителните промени в олимпийския спорт са видими. Даме Стойков сподели, че е особено щастлив от прилива на деца и юноши към залите по джудо. Интересът е голям и залите са препълнени. Сред елитните състезатели също изгряват нови надежди – най-пресният пример е Борис Георгиев в кат. до 100 кг, който с дебюта си при мъжете на Европейското първенство преди месец  се класира на 5-о място. Божидар Темелков в кат. 66 кг е новоизгряващата звезда, на която треньорът Герчев  разчита да спечели квота за Олимпийските игри в Токио. Ако се пребори да вземе около 400 точки, които не са невъзможни, ще успее, каза специалистът. Досега в зоната на квотите са Ивайло Иванов, Ивелина Илиева и Янислав Герчев. Тримата започват изявите си на татамито през Новата година на 8 януари в Катар, където ще участват в турнир с покани. Надпреварата носи много точки. После идва ред на Европейското първенство. Месец преди Олимпийските игри е Световното първенство в Унгария, където окончателно ще стане ясно кои ще са състезателите с олимпийски квоти.

Между двете първенства има предвидени турнири, но заради пандемията те не са потвърдени и могат да отпаднат, поясни доц. Стоилов. Това вече се случи с Европейската отворена купа, която трябваше да се състои на 30 и 31 януари в София. „Бяхме дори предплатили наема за залата“, добави доц. Стоилов. Турнирите са част от подготовката за най-големите и най-важните състезания, но когато ги няма, подготовката продължава без прекъсване през цялата година. На 23 декември завърши триседмичният, последният ни лагер на Белмекен, напомни Атанас Герчев. Благодарение на ръководството на федерацията тази година бяхме само 2 месеца в локдаун, през другото време бяхме в подготовка, подчерта старши треньорът. Все още нямаме наши много добри спаринг партньори, но федерацията се погрижи и преди Европейското първенство ни изпрати на лагер в Турция, допълни вицешампионът на Стария континент Ивайло Иванов. Това беше и най-важното състезание за 2020 г, заяви Атанас Герчев. За следващата година освен здраве си пожелаваме поне един олимпийски медал, а може и три, завърши Даме Стойков.