Втора олимпийска квота чакат в гимнастиката, усложняват съчетанията

Втора олимпийска квота чакат в гимнастиката, усложняват съчетанията

„Имаме много талантливо младо поколение, това, което още не ни достига е сложност“.  Това заяви днес на брифинг в Пресклуб „България“ световната легенда на гимнастиката Йордан Йовчев по повод историческия успех на Европейското първенство през декември в Мерсин, Турция – сребърен медал на прескок на Валентина Георгиева при девойките и бронзов медал отборно при младежите в състав Божидар Златанов, Даниел Трифонов, Здравко Добрев, Райън Радков и Теодор Трифонов.  14-годишната възпитаничка на треньора Филип Янев е впечатляващ талант, който с още малко усложняване на някои елементи, може да влезе във финал при жените на прескок. Валя дори изпълнява програма за сила, на която не издържат някои мъже, продължи световният и олимпийски вицешампион от близкото минало. Момичето подчерта, че подготовката й е била много добра. Това изтъкнаха и двама от младежите, които участваха в пресконференцията  – Здравко Добрев, финалист на земя в индивидуалната надпревара на уредите и Даниел Трифонов – 6-и на висилка.

Много добре се представиха и мъжете, които отборно се класираха 5-и. Реален шанс за третото място имаха нашите състезатели, ако на кон с гривни имахме по-добър резултат, но това е ахилесовата пета на родната ни гимнастика, отчетоха от федерацията. В отделните уреди от четирима финалисти  на Европейското първенство Христос Маринов се класира 6-и на халки, Йордан Александров зае същата позиция на висилка, Димитър Димитров е 7-ми на прескок, Дейвид Хъдълстоун е 8-ми на успоредка. Дейвид е и единствения с олимпийска квота, спечелена през 2019 г. Той сподели, че не е доволен от 8-мото място, но скромно премълча контузията си на главата.    Въпреки трудната 2020 година с отменени международни състезания заради пандемията от КОВИД-19, председателят на БФ Гимнастика Красимир Дунев е доволен от проведените три държавни първенства и централизираната подготовка до самото начало на Европейското първенство през декември. Тази година Европейското първенство е през април в Базел, Швейцария и това е единствената олимпийска квалификация. Йордан Александров е много добър в многобоя и от него очакваме да спечели втората олимпийска квота за Токио, каза Кр. Дунев.

На 10-и януари в София в зала „Раковски“ ще се съберат националните отбори на първия лагер-сбор. 18-годишният Теодор Трифонов преминава от младежите при мъжете. „На всеки един ще бъдат описани съчетанията. Ще търсим максимална сложност без риск за грешки в изпълнението“, сподели Й. Йовчев. Й. Александров, който живее в САЩ, ще се присъедини към лагера през февруари. Първите международни състезания са планирани през март – Световни купи в Доха и Баку, но към момента БФ Гимнастика не е решила дали ще участват наши състезатели. През май предстои Световна купа във Варна. Състезанието трябваше да се проведе миналата година, но заради пандемията календарът на Международната федерация по гимнастика беше променен изцяло. Всички се надяват тази година да е добра и да се проведат Олимпийските игри през август. През ноември е предвидено Световно първенство.