Любо Ганев в „Часът на шефа“: „Моята мечта е дом на волейбола!“

Любо Ганев в „Часът на шефа“: „Моята мечта е дом на волейбола!“

„ Убеден съм, че ще спечелим евроквалификацията!“ Това заяви днес легендата Любомир Ганев, който гостува в поредицата „Часът на шефа“ на пресклуб „България“. Президентът на родната федерация и член на борда на Европейската конфередерация по волейбол изтъкна, че добрият колектив в комбинация със силния сервис и силната блокада в националния отбор мъже са ни носили успех в решаващи моменти и в Израел възпитаниците на старши треньора Силвано Пранди ще си осигурят участието на Евроволей 2021. Л. Ганев похвали подмладения състав на отбора, който непосредствено преди да замине за евроквалификацията, спечели контролите срещу Северна Македония. Нашите волейболисти ще се изправят срещу домакините от Израел и Австрия в група B, като за европейското първенство ще се класират победителите в 7-те квалификационни групи и 5-те най-добри втори отбори . Полша, Чехия, Естония и Финландия се класират по право като домакини, към тях се прибавят и още 8 страни от първото издание на евроквалификациите.  Мачовете на националите от квалификацията ще излъчи БНТ 3 и шефът на родния волейбол благодари за това специално на спонсора efbet.

Темата за националния отбор бе коментирана и във връзка с отказа на Георги Братоев да играе за България след решението на селекционера Силвано Пранди да го остави резерва. „Не се чувствам на мястото си“ – така обиденият състезател обяснил постъпката си на Любо Ганев. Той не драматизира позицията на Братоев, приема обяснението му, защото в националните отбори трябва да бъдат само най-мотивираните играчи. Шефът на волейбола бе категоричен, че наказание от федерацията за напусналия разпределител няма да има. Помолен да сподели имал ли е момент на колебание или загуба на мотивация в кариерата си за националния отбор Любо Ганев каза: „Никога не съм губил мотивация да играя за България до последната топка, която съм забил!“ „И никога не съм губил мотивация да играя волейбол“, добави именитият играч от близкото минало.   

Л. Ганев не подмина и детско-юношеския волейбол, един от акцентите в програмата му на ръководител. „Аз съм обещал, че 20 на сто от всички допълнителни финансови средства /извън бюджета на федерацията/ ще отиват за детско-юношеския волейбол“, напомни днешният гост в „Часът на шефа“. Л. Ганев се похвали, че заедно с ММС работят по проект за осигуряване на волейболни топки за всичките 2700 училища в България. Изключително важно е след 14-годишната си възраст тийнейджърите да искат да продължат с волейбола, защото има отлив от клубовете. Много важен фактор за трайното привличане на подрастващите към спорта са треньорите, заяви президентът на БФ Волейбол. Затова от сезон 2022 г /2023 г се въвежда годишен лиценз за всички треньори у нас, за всички възрастови групи и клубове. Специалистите ще бъдат длъжни да преминат допълнителна квалификация в определен брой семинари през годината.   

„Дом на волейбола искам в края на мандата“, разкри днес Любо Ганев точно 10 месеца след избирането му на най-високия пост на един от най-популярните спортове. Това е мечтата му, нещо, с което да го запомнят хората. Волейболната легенда вече е разговарял с Йорданка Фандъкова, срещал се е и с други кметове, за да бъде избрана локацията на бъдещата сграда. В представата си Любо Ганев я вижда по подобие на изградените в Италия и Турция  – да е за 4 отбора, да има и зали и хотелски стаи,  всичко да е на едно място. Така и по-лесно ще вземаме домакинства на състезания. Там да бъде и офисът на федерацията.