С 50-я юбилеен международен турнир „Академик“ се открива лекоатлетическия сезон в България

С 50-я юбилеен международен турнир „Академик“ се открива лекоатлетическия сезон в България

На 16 януари в столичната зала „Асикс Арена“ ще се състои юбилейното 50-о издание на международния лекоатлетически турнир „Академик“, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ директорът на проявата Христо Стоянов. Той допълни, че в турнира  ще участват някои от най-силните български състезатели – Тихомир Иванов (скок на височина), Георги Цонов и Александра Начева (скок на дължина), спринтьорите Инна Ефтимова и Денис Димитров на 60 м и други.

„Това е най-старият турнир по лека атлетика в зала в Европа и се радвам, че отново успяхме да го организираме със съдействието на БФЛА и нашите основни спонсори. Много се надявах това юбилейно издание на състезанието, което е наследник на знаменития турнир на ФИСУ, да бъде с много силни атлети и пред пълни трибуни. Но сме длъжни да се съобразим с пандемията от коронавируса, затова ще спазваме всички противоепидемични мерки, а състезанието ще бъде без публика“.

Заявка за участие  са подали 570 атлети от 67 клуба в страната, но в проявата ще се състезават само 250 атлети, сред които и представители от Сърбия, Гърция и Кипър.

 Състезанието ще бъде в 12 дисциплини за мъже и 10 за жени, за първи път в България ще има и смесена щафета на 4 по 400 метра с два поста жени и два поста мъже, а цялата проява ще се проведе в рамките на 4 часа, уточни Стоянов.

Допълнително има предвидени демонстративни стартове на 60 м за момчета и момичета, 200 м за момчета да 16 години и за юноши и девойки до 20 години.

Призьорите във всички дисциплини, класирани на първо, второ и трето място, ще се окичат с юбилейни медали, а състезателите, постигнали най-доброто постижение при мъжете и при жените, оценено по сравнителната таблица на Международната федерация по лека атлетика – IAAF, ще бъдат  наградени с Купата на турнира и специална награда.

Координаторът при Българската федерация по лека атлетика  Антон Бонов подчерта, че с юбилейния 50-и турнир „Академик“ се открива официално новия сезон в леката атлетика, а въпреки епидемичната обстановка, както и миналата година,  всички състезания, включени в календара на БФЛА, ще бъдат проведени. На 13 февруари в зала „Асикс Арена“ ще се състои Балканиада за младежи и девойки до 20 години, като се очаква в престижната проява да участват състезатели от 20 държави.