За историческия успех - 5000 лв от БФ Джудо на Ивайло Иванов и Атанас Герчев

За историческия успех - 5000 лв от БФ Джудо на Ивайло Иванов и Атанас Герчев

Най-класният ни състезател на татамито сам си готви на лагери

Родната федерация по джудо отново осигури премии за всеки спечелен медал на турнир или първенство от висок ранг. Да възнаграждава всяко високо постижение , такава е философията на ръководството от есента на 2018 г, откакто то бе избрано с огромно мнозинство от клубовете да бъде начело на олимпийския спорт у нас. Днес в Пресклуб „България“ президентът на централата и член на борда на директорите на Европейския съюз по джудо Румен Стоилов заедно с вицепрезидента Даме Стойков връчиха 4000 лв на Ивайло Иванов за историческия бронзов медал на Мастърс турнира в Доха, Катар. Старши треньорът на националния отбор Атанас Герчев бе зарадван с 1000 лв. Средствата са изцяло от спонсори, напомни доц. Стоилов и благодари за помощта на членовете на Управителния съвет Анатоли Атанасов, Лъчезар Темелков, Лъчезар Иванов.

На турнира в столицата на Катар бяха поканени най-силните 36 джудисти в света, сред които и трима българи – европейският вицешампион и многократен носител на медали от престижни турнири , сигурен участник на Олимпийските игри Ивайло Иванов /кат. 81 кг/, най-добрата ни представителка при жените на татамито и със сигурна квота за Токио  Ивелина Илиева и двукратния европейски вицешампион в кат. 60 кг. Янислав Герчев. Никога България не е имала досега повече от двама джудисти на този турнир, както и никога досега не сме имали медалист, подчерта Даме Стойков. Ивайло се пребори за бронзовия медал, въпреки че можеше да играе на финала за златото, ако не беше ощетен от съдиите на полуфинала.  Цялата зала викаше „У, у, у …, но аз дори не разбрах какво става, мислех, че е за друга среща. Не бях усетил, че моят опонент ме е хванал за крака, което е забранено. Съдиите обаче не промениха решението си“, каза Ивайло и сподели, че е запазил самообладание след несправедливо отсъдената му загуба. Именно това е решаващо за победата му в битката за бронза и то с ипон в последните 6 секунди срещу руснака Алан Хубецов.

Атанас Герчев коментира, че Янислав е показал, че има потенциал, въпреки че отпадна във втората среща. В първата схватка синът на старши треньора се изправи срещу световен и олимпийски вицешампион и успя да го победи. Ивелина Илиева се контузи още в началото на състезанието и преустанови участието си. Направени са й медицински изследвания, но още не е поставена окончателна диагноза, стана ясно на брифинга днес. Успокояващото е, че Ивелина има натрупани много точки досега за ранглистата и олимпийската й квота е почти сигурна, коментира специалистът Герчев.

В понеделник националите заминават на лагер в Сливен. Любопитна подробност от лагерния режим на Ивайло разкри днес Ат. Герчев. Джудистът не се доверява на готвачите в ресторанта и сам си приготвя храната в стаята. Носи си тенджери, тигани, продукти. Така поддържа стабилно тегло. Не че храната в ресторанта е лоша, но се готви за много хора и за всички тя е еднаква. Аз предимно ям яйца и риба, каза талантливият джудист.

След лагера в града на сините камъни е планиран лагер в Турция. След това идва ред на турнира от Големия шлем в Тел Авив през февруари. Там ще ни представят петима състезатели: Божидар Темелков /66 кг/, Марк Христов /73 кг/, Ивайло Иванов /81 кг/, Борис Георгиев и Даниел Дичев /до 100 кг/.