Ръководството на БФ Кану-Каяк: “ Досега всички са успявали, когато са тренирали заедно. Случаят със Станилия Стаменова е безпрецедентен“

Ръководството на БФ Кану-Каяк: “ Досега всички са успявали, когато са тренирали заедно. Случаят със Станилия Стаменова е безпрецедентен“

На специално свикана пресконференция днес  в Пресклуб „България“ Българската федерация по кану-каяк  отговори на критиките отправени към централата от  световната и европейска шампионка  Станилия Стаменова , засягащи предолимпийската и подготовка за игрите в Токио 2021.

„Случаят със Стаменова е безпрецедентен. Тя е плод на тази федерация за разлика от другите участници, които са плод на клубовете. Федерацията не трябва да бъде упреквана, тъй като е правила най-доброто за нея. Аз също съм част от подготовката й. Тя постигна най-добрите си резултатите при мен. Търсил съм спонсори, които да я подпомагат. Да бъдем упреквани по тази начин е най-малкото обидно“, заяви Бухалов на пресконференцията. Той е категоричен, че БФКК винаги е помагала за развитието на Станилия Стаменова.

„Тя смени 9 треньори, сред които и аз. По това време винаги сме имали проблеми с подписване на договори, намиране на наставници. Дори с чуждестранни треньори сме работили. В момента тя няма треньор и няма как да бъде подписан договор“, обяви президентът на БФКК. Той допълни, че заради опасностите, които крие спортът,  тренировки не се провеждат без наличието на треньор, който да отговаря за сигурността на състезателите.

„Благодаря на Министерството на младежта и спорта, че отпуснатите средства ще обезпечат подготовката на Станилия. В социалните мрежи може да се провери как е водила подготовка през последните месец и да се види защо договорът не е анексиран“, заяви още Николай Бухалов.

Той е категоричен, че федерацията е правила всичко по силите си, за да може Станилия Стаменова да води нормална подготовка.

„Не мога да си обясня нейното поведение. Нормално беше да се обърне към председателя на клуба, а не през медиите. Водени са много разговори с нея как трябва да протекат нещата, докато се намери треньор. Що се отнася до федерацията, тя никога не е била пречка за състезателите“, каза Бухалов.

Техническият  директор на Българската федерация по кану-каяк и дългогодишен старши треньор на националните състезатели  по кану-каяк Дамян Дамянов също взе отношение по разразилия се скандал.

Вчера световната шампионка на 100 метра едноместно кану от Милано 2015 обвини федерацията, че саботира подготовката й, тъй като я е оставила без финансиране от държавата, а достъпът до лодките й е бил забранен.

Оказва се обаче, че Стаменова отказва да се включи в централизираната подготовка на националния отбор и не иска да работи с нито един от треньорите, предложени й от БФКК.

“Случва се нещо некоректно. Имаше една пиеса “Многострадалната Геновева”, сигурно сте я гледали. Това е Станилия Стаменова – само претенции, зад тях нищо. Половината от нещата, която тя написа, не са истински. Да търсиш тази вина 120 дни преди квалификацията в Сегед, където се класира само един спортист и се очаква да се явят над 22 състезателки, е некоректно. На Станилия Стаменова мястото й е във водата и да тренира. А това, че тя не иска никой да работи с нея коя е причината? Не е коректно да търси вина във федерацията. И другото, което е – ще развява флаг, ще прави… Последния флаг, който е развяла, е бил в Москва 2016-а година. Ако трябва да говорим, да бъдем честни. 2017 година европейско първенство – 8-о място, световно първенство – 14-то място, 2018 година европейско първенство – 7-о място, световно – седма, 2019 година световно пъревнство – 9-о място, миналата година едно състезания – няма я. Какви флагове е развявала? От 2015 година няма призово класиране на голямо първенство. С какви претенции ставаш и искаш да говориш.

„В договора с Министерството на младежта и спорта е записано централизирана олимпийска подготовка. Защо се раздели с Бухалов  (б.р. двукратен олимпийски шампион от Барселона`92 и настоящ председател на БФКК), тя каза “Не го искам”. Изгони Кирпиченко – руски треньор, старши-треньор на Молдова, направил световни и олимпийски шампиони. После един сръбски треньор – тя искаше да дойде. Работеше в Турция, направихме чудеса, а после тя – не го иска, и той си отиде. Е кой да дойде?”

„Федерацията като федерация няма интерес на който и да е спортист да му пречи. Защото тя съзнава, че само резултатите и класиране за олимпийските игри ще оставят кану-каяк в първа група за финансиране от държавата. Ние също искаме да имаме самочувствие пред министър Кралев и да бъдем там, където ни е мястото. Защото каквото и да говорим един от най-успелите спортове в историята на българския спорт е кану-каякът. 24 години съм бил старши треньор на националния отбор, смятате ли, че аз ще позволя по някакъв начин да руша някой и да искам той да не успее?“

„Какво е виновен клуб “Тракия”? Тези лодки, които са предоставени на клуба, са дадени от федерацията. След като тя прекратява договора, клубът трябва да ги върне на федерацията. Това са направили, нищо друго. В същото време, за да не й пречат на подготовката, клуб “Тракия” й е дал тяхна лодка. Има снимки, има всичко. Къде сгреши федерацията? Некоректни неща -това е истината. Мен ме боли да говоря за това, защото Станилия е наше дете.”

 “Целта е да проведем централизирана подготовка. Досега всички са успявали, като са тренирали заедно. Обидени сме от всичко това. Тя съзнава ли, че след като сменя клуба си, тя в Пловдив няма как да тренира на Гребния канал. Клуба, който тя е избрала е в Русе. Едва ли ще може да се подготвя там, където водата е замръзнала.“

„Готови сме да разговаряме с нея, да намерим най-добрия път и да успеем. Това е и една от точките на предстоящия Управителен съвет, защото ако тя не подпише договор, не може да получава финансиране от държавата.”

От федерацията съобщиха още, че биха могли да приобщят към Станилия Стаменова юноша, младеж, който да е близък до нейните резултати и да й помага, тъй като тя е единствената състезателка на 200 метра кану.

“Няма да е реална конкуренция, но ще е симулативна конкуренция. Бухалов е тренирал с кануистите и с каяк жени. това винаги е било практика. Ако тя има състезаел, с който би искала да работи по време на подготовката си. Ако Станилия Стаменова има желание да спортува, нека да дойде и да спортува. Всички имат желание да й помогнат.”

Междувременно Дамян Дамянов посочи, че амбицията на БФКК е за спечелването на 2-3 олимпийски квоти за Токио 2021. Сред надеждите са Станилия Стаменова – едноместно кану, при условие, че започне подготовка до 10 дни, Ангел Кодинов – едноместно кану, Олимпия Душева – едноместен каяк, Десислав Стоянов – едноместен каяк и Радослав Стефанов и Венелин Вълчев – двуместен каяк.