Станилия Стаменова: „Искам диалог с федерацията, но досега резултат няма"

Станилия Стаменова: „Искам диалог с федерацията, но досега резултат няма"

Днес в пресклуб „България“ трикратната европейска и световна шампионка на 200 м едноместно кану Станилия Стаменова отговори  на упреците от страна на федерацията. Състезателката отхвърли всички твърдения, че по нейна вина не е продължен договорът й с БФКК и финансирането й е спряно от август 2020 г. Федерацията изисква всеки състезател да има треньор и да е на централизирана подготовка, за да бъде подписан договор и да бъде осигурено финансиране  със средствата, които ММС отпуска за олимпийска подготовка. Шампионката смята, че най-добрите спортисти  не се подготвят централизирано. Освен това, условията за националните състезатели по време на лагери не са добри – в програмата за 2021 г. не е включено дори възстановяване с масажи, което за елитен спорт е крайно необходимо, каза Станилия. „ Не е професионално да тренирам без треньор – сутрин закусваме в 8 часа, те работят с каяка от 10 до 12 часа, трябва да закуся по-рано, няма как да работим заедно. Все едно баскетболният отбор да има хандбалистка и те да тренират заедно“, добави кануистката.  

От 1 ноември м. г. е прекратен и договорът на състезателката с клуб „Тракия“ в Пловдив по взаимно съгласие, но всъщност след решение на Управителния съвет. Дотогава тя е получавала заплата за треньор, стана ясно на пресконференцията. Станилия е без никакви финансови средства, след като и федерацията преди това не анексира договорът й. Тя продължава да тренира с помощта на клуб „Чепилски“, въпреки трудностите, но не на вода. На гребния канал в Пловдив могат да се карат само кънки през зимата. Нейните конкурентки сега са на подготовка в Португалия, в Маями, на Хаваите, каза европейската и световна шампионка.

Станилия отхвърли твърденията на БФКК, че никой треньор не иска да работи с нея и че за 10 години е сменила 9 наставници. Пловдивчанката е категорична, че проблеми в отношенията си със специалистите няма. Причината за раздялата е само икономическа – 700 лв месечно за треньор от федерацията без осигуровки . Състезателката е благодарна на всички свои треньори досега.

Пловдивчанката иска занапред да работи с треньорката Ева Пашева от русенския клуб „Георги Демирев“. Тя е подала молба за картотекиране и очаква това да стане в средата на февруари. Ева Пашева е лицензиран треньор по кану-каяк, а не само по каяк. Така отговори състезателката на критиката от федерацията, че изборът й не е подходящ, тъй като Пашева се занимава с каяк. От няколко месеца Станилия работи с кондиционен треньор. Когато прехвърлянето й към клуба в Русе стане официално, треньорът ще определи къде ще бъдат лагерите  и  какви занимания ще има. Станилия разчита новият й клуб да преговаря с федерацията и конфликтът да бъде потушен. „Искам диалог с федерацията, но досега няма резултат“, заяви шампионката. Тя благодари на ММС и сподели, че се надява на покана за среща.  „Ева Пашева е треньор, който е свързан със Спортното училище в Русе. Един такъв треньор не може да отсъства повече от 20 дни, тъй като ще бъде заменен. Може да бъде треньор само на децентрализирана подготовка”, поясни Станилия. „Ако министерството одобри децентрализирана подготовка, което е моето желание, има компромисен вариант в студения месец да тренирам с конкурент – имам предложения от няколко отбора, които са в медалите на световния спринт, така че това също е вариант. Това са отбори от Китай, от Русия, но те ще се подготвят в Анталия, така че не е проблем“.

Станилия Стаменова е уверена, че ще спечели квота за Олимпийските игри в Токио 2021, въпреки малкото време на разположение за подготовка. „Шансовете ми за взимане на квота са големи. Конкурентките неведнъж съм ги побеждавала. Имам много неща, които мога да подобря вам в технически план. На селекцията ноември месец за национален отбор дадох лични постижения на 1000 и 2000 м при твърдение, че не съм тренирала. Това означава, че все още мога да се развивам“, каза още шампионката на 200 м едноместно кану.

В подкрепа на Станилия днес в пресконференцията участваха адвокат Камелия Тодорова и бившият състезател по кану Димитър Тодоров на 19 г, който разказа как федерацията го е отказала от спорта, като е спряла да го финансира, въпреки добрите му постижения.