Националният отбор по гимнастика за младежи с наградата на месеца

Националният отбор по гимнастика за младежи с наградата на месеца

Днес младите ни таланти в гимнастиката в състав Божидар Златанов, Даниел Трифонов, Здравко Добрев и Теодор Трифонов получиха приза за отбор на м. декември в традиционната анкета на Пресклуб „България“ сред спортните редакции. Отсъстваше единствено Райън Радков, който живее в Канада. Специално изработеният стилен плакет бе връчен от регионалния директор на „Burnit Sunsystem” Цветелин Конов. На церемонията присъстваха старши треньорът Милко Танкушев и председателят на федерацията Красимир Дунев. Националните ни състезатели заслужиха признанието на медиите за изключителния успех на Европейското първенство по гимнастика в Мерсин, Турция – бронзов медал отборно. Младежкият ни национален отбор изпревари в класацията даже футболния колос ЦСКА-София с резултат 12:10 гласа. Червените са номинирани за победата им срещу Рома в последния кръг в група „А“ на Лига Европа.  На трето място остана есенният първенец във футболното първенство на елита Лудогорец.  

       След награждаването гимнастиците, М. Танкушев и Кр. Дунев благодариха на медиите за избора им за отбор на месеца. Старши треньорът смята, че малко повече момчетата са могли да постигнат в индивидуалните дисциплини на Европейското, но преди всичко ги поздрави за отборното им класиране в тройката. Божидар, Даниел, Здравко и Теодор споделиха, че са допуснали някои грешки, но са сигурни, че на следващото първенство ще вземат поправителния изпит. Самият факт, че всички достигнаха до финалите, говори за техните качества, подчерта Кр. Дунев. Тази година младежите нямат голямо международно състезание, затова повече старши треньорът Танкушев ще наблегне на спортно-техническото им израстване. „Предвидили сме всеки месец по 14 дни да ги събираме заедно с мъжкия отбор в залата на „Раковски“ /б.а. спортният комплекс е националната база на гимнастиката/. Ще има лагери на разменни начала и със съседни страни, Гърция и Турция“, каза още селекционерът.

Теодор Трифонов вече прави първите си стъпки при мъжете и се надява да попадне в състава за Европейското първенство през април в Швейцария, което е олимпийска квалификация за Токио. Там очакваме втора квота да спечели Йордан Александров, който е добър многобоец и има силен шанс да го постигне. Теодор игра финал в многобоя на Европейското първенство за младежи, където допусна някои грешки на халки и на висилка.

     Шефът на гимнастиката Красимир Дунев призова специалистите в ММС да актуализират Наредбата за премиите на състезателите с призово класиране на големи първенства. Тази Наредба е твърде остаряла, тъй като тя включва стимули за мъже и жени, а конкуренцията при младежите и девойките на Европейски и Световни първенства не е по-малка отколкото при мъжете и жените. Освен това, отборното класиране при мъжете в гимнастиката също не е включено в нормативния акт, а това е олимпийска дисциплина, каза още Дунев. Той благодари за двойно увеличените средства от ММС за клубовете тази година. Гимнастиката има нужда да бъде подпомагана и от общините, добави М. Танкушев. „В залата в Пловдив бяхме миналата седмица заедно с Данчо Йовчев. Наистина тя е модерна, хубава, но температурата вътре е 8 градуса. Няма пари за отопление“, добави Кр. Дунев.