Христо Крушарски: Тунчев е смел, Бруно ме предаде

Христо Крушарски: Тунчев е смел, Бруно ме предаде

Собственикът на Локомотив Пловдив  Христо Крушарски гостува в рубриката „Часът на шефа“ на Пресклуб „България“ ден след завръщането си от продължителна командировка  в Аржентина.   Той сподели впечатленията си от южноамериканската държава и коментира важни теми, свързани със “смърфовете” и футбола в страната.

„Разгледах базата на Годой Крус –един от средните отбори във Висшата лига на Аржентина. Този клуб  разполага с 29 игрища! В Локомотив имаме един басейн, а там имат камери, тангентори, това няма как да го пренесеш тук с магическа пръчка. Възстановителният център за юношите им  е колкото  сградата на националния ни стадион. А стадионът в Мендоса е бижу, което не знам как ще го видим скоро в България. “Алианц Арена” в Мюнхен вакса да папа пред него. Само можем да си мечтаем. В Аржентина най-евтините билети са 50 по долара, а на мач на  техните грандове като „Бока Хуниорс“  могат да влизат само фенове на клуба с членски карти и с билет от 100 долара. Така че няма база за сравнение между нашите и аржентинските клубове“.

Крушарски сподели мнението си  за Димитър Илиев, който за втора поредна година бе избран за Футболист №1 на България.

“Това може само да ме радва, защото показва, че при нас нещата вървят в посоката, в която тръгнахме преди 5 години. Това, че Митко Илиев  отново е Футболист №1, говори много за Локомотив. Ние за втора година спечелихме  Купата на България, взехме и Суперкупата. Това говори за едно постоянство, за  много добър колектив. Аз не съм  гледал  играчите в последния месец и половина, но виждам, че продължава  уважението един към друг, така че те са като едно семейство. Това е най-важното за един клуб, за да има прогрес. При нас няма злоба, тя е само спортна. Вътре в клуба няма кой кой е и кой на кого е. Имам двама, които се ползват с моето меко сърце, но те са най-нетолерирани и си знаят, че ако настъпят котката по опашката, ще имат проблеми с мен. Един младеж се опита да надскочи себе си и да се държи непристойно, и вече не е в колектива. Всеки, който се опита да не спазва правилата на играта, няма място при нас. Затова е и този успех. Йерархията си е йерархия, треньорът е най-важното нещо, той е бащата, той е майката”, допълни Крушарски и не скри своето задоволство от работата на Александър Тунчев.

“Повечето треньори  чакат да дойде готовия футболист и да почнат да се пъчат. Никой не иска да работи с младите. Сега просто се радвам на Тунчев, че намира смелост и прави това, което трябва да правим. Бъдещето е в младите, пенсионерите трябва да си гледаме живота. Младите трябва да движат колелото. Чух, че БФС ще отпуска по 250 лв на млад футболист в отбора. Мен ме съблазниха тия пари и почвам да си мисля по този въпрос. Вече имам четирима юноши, които ще налагаме в мъжкия футбол.Бях се отчаял, че за 5 години не бяхме извадили нито един  млад футболист, а сега имаме четирима. Не бях виждал треньор, дори в контрола, да пуска всички младежи да играят по едно полувреме, а Тунчев го прави. Това говори, че той има визия, смелост. И това ме радва. Ще продължим в този дух“, каза Крушарски и направи сравнение с бившия наставник на „Локомотив“ Бруно Акрапович.

“Бруно е в историята. Да е жив и здрав, да продължава. Желая му щастие и успехи, но срещата с нас винаги ще му е трудна. Не врата, не бариера, а брониран портал е пуснат пред него. Приключена работа. Това бе предателство, това не бе напускане”, заяви собственикът на “черно-белите”.

По отношение на селекцията Крушарски заяви в типичния си колоритен стил:

“Тука идват такива, дето на кооперативния пазар ги има много. Може да пазаруваме и без пари. Локомотив търси един-двама, които да са класа. Някои се почувстваха звезди и сега са в Индия, Пакистан, там някъде”, започна той и категорично заяви, че ЦСКА няма шанс да   привлече Диниш Алмейда. Централният защитник е основна трансферна цел на Бруно Акрапович, но Крушарски  категорично отряза надеждите на “червените”.

“Ето сега, щели да ни вземат Алмейда. Нека дойдат да го вземат. Само озлобяват човек, да направи така, че да не го вземат. Ами, няма да го вземат от ЦСКА, колкото и да им се иска. Защото не познават човека, който стои отсреща. Аз може да съм беден, но не съм толкова прост“.

Преди няколко дни се появи информация, че ръководството  на клуба не се е издължило на футболистите и те все още очакват своите възнаграждения.

“Локомотив има задължения, които се стопиха. Останаха лихвите, които се бяха натрупали във времето. Локомотив си върви по пътя, плаща си редовно задълженията към държавата. Локомотив  единствено дължи пари на Христо Крушарски. Тези пари ще ги превърна в акции и няма да има задължения”.

Собственикът на Локомотив Пловдив  коментира  и назначението на Ясен Петров за нов национален селекционер.

 „Надявам се да направи нещо различно от това, което бе досега.  Бих казал също на моите колеги  да не определят кой да играе и кой не. Всички викат, че не се месят, но се месят, естествено. Парите в световния футбол свършиха, навсякъде вървят надолу. Знаете ли колко клубове по света не си изпълняват месечните задължения?Нека да оставят човек да  работи и да прави това, което му е в главата. И да не мисли кой къде ще го удари. Всеки иска да наложи някой, който да го продаде. Когато обаче налагаш една стока на сила, нищо не става. Ако ние в клубовете не спрем да се дрънкаме и да си правим мръсотии един на друг, няма да стане. Нека се съберем и си ударим по един шамар, да се разберем кой за какво се бори. Иначе и Меси да дойде, и Марадона да дойде от оня свят, нищо няма да постигнем“.

За  строителството на стадион “Локомотив” в парк “Лаута”  Крушарски каза:

„Като гледам парите ще свършат, а после какво правим?! Взехме 9 милиона за нашия стадион. Ние няма да имаме пари да го довършим, а на Ботев Пд дадоха  пари за цял стадион, нали? В момента върви проектирането на  нашия стадион, платих преди това за снимки, доста евтини ми излязоха, както и да е. Сега върви препроектиране. Оказа се, че всички стадиони в България са построени малко на една страна. За да не свети слънцето в очите на вратарите, стадионът трябва да се премести малко. Сега се питат ФИФА, УЕФА, как да се измести малко теренът, за да може да получи стадионът категория 4. Гласоподаватели сме и ние, като си кмет, не си кмет само на жълтото, а и на розовото, синьото. Общината иска да купи седалките на Ботев. Ако аз съм кмет на града, ще кажа да се гласува  подкрепа и за двата отбора“, каза Христо Крушарски и заключи:

 „Спортът трябва да възпитава, да изгражда хората. Във футбола ще съм, докогато е казал Свети Петър. Няма да спра да помагам“!