Йосиф Миладинов: „ В Швейцария нямах възможност за пълноценна подготовка както тук!“

Йосиф Миладинов: „ В Швейцария нямах възможност за пълноценна подготовка както тук!“

ВАКСИНИРАНЕТО НА ОЛИМПИЙСКИЯ ОТБОР Е НА ДНЕВЕН РЕД ПРЕД ФЕДЕРАЦИЯТА ПО ПЛУВНИ СПОРТОВЕ

Плувецът Йосиф Миладинов, който записа второто най-добро време в света на 100 м бътерфлай мъже за 2020 г, днес получи наградите за спортист на декември – малката „Златна България“ и ваучер за луксозен уикенд от Пампорово-АД.  В анкетата на Пресклуб „България“ за синеокия талант на 17 г. гласуваха 9 редакции, 6 посочиха шампионката на Световната купа по борба в Белград Юлияна Янева, 4 гласа отидоха за Кубрат Пулев и още 2 за европейската вицешампионка на прескок при девойките Валентина Георгиева.

Йосиф благодари за избора на журналистите, а председателят на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев похвали младата ни олимпийска надежда и подчерта, че постиженията му дават основание да мечтаем не само за олимпийски финал, но и за медал.

На държавното първенство в последния месец на миналата година Йосиф подобри собствения си рекорд на 100 м бътерфлай и закова хронометъра на 51:08 сек, а на 100 м свободен стил стана първият българин под 49 сек. Труд, мотивация и съсредоточеност са основните качества на Йосиф Миладинов, които му носят успех, заяви главният селекционер на националните отбори Кристиян Минковски. В момента 9 плувци от националния отбор са на централизирана подготовка, като трима имат покрит норматив „А“ за Олимпийските игри в Токио – Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров. Останалите 6-има са с норматив „Б“, като Габриела Георгиева и Любомир Епитропов са съвсем близо до норматив“А“, което ще им гарантира олимпийско участие, стана ясно на пресконференцията. Тази година три олимпийски квалификации ще се проведат у нас – през април, май и юни. През май е предвидено и Европейско първенство в Будапеща.  

Антъни учи и се подготвя в САЩ, до скоро Йосиф живееше и тренираше в Швейцария, като днес обяви буквално, че е приключил с темата чужбина. „Ходя на лагери с националния отбор, после за няколко дни в Пловдив и пак с националния отбор“, стеснително сподели плувецът. Попитан по какво се различава подготовката му в Швейцария и в България, пловдичанинът лаконично отговори: „В Швейцария нямах възможност за пълноценна подготовка както тук“. Плувецът посочи за пример възстановяването. „И тренировките на сухо не бяха така ефикасни както са тук“, добави Йосиф Миладинов. Георги Аврамчев поясни, че в националния отбор са създадени прекрасни условия – задълбочено се коментират всички спортно-технически елементи, полагат се постоянни медицински грижи, следи се състоянието на всеки състезател, така че индивидуалният подход е силно изразен. Шефът на плуването специално благодари на ММС, че осигурява всичко необходимо, което федерацията е поискала.

Сега на дневен ред пред ръководството на централата стои въпросът с ваксинирането на олимпийския отбор за Токио. Възможно е изискването за поставена ваксина да бъде въведено и за Европейското първенство през май, допуска Г. Аврамчев. Той поясни, че тепърва трябва да се вземе решение кога точно да бъдат ваксинирани състезателите, както и с коя ваксина. Предстоят консултации със специалисти. До края на февруари федерацията ще излезе с ясна позиция по въпроса, се разбра днес.