Президентът на БК "Рилски спортист" Петър Георгиев: ФИБА Европа ни даде отлична оценка за организацията

Президентът на БК "Рилски спортист" Петър Георгиев: ФИБА Европа ни даде отлична оценка за организацията

В края на месец януари  БК „Рилски спортист“ се класира за Топ 16 на ФИБА Къп, а часове преди жребия за осминафиналите ръководството на клуба даде  специална  пресконференция  в Пресклуб „България“. 

„Като старши-треньор съм отговорен за спортно-техническата част и продукта, който отборът представя на терена. От тази гледна точка съм доволен, не само от това, че успяхме да се класираме в Топ 16, което за нашия клуб е историческо постижение, но и затова, че в трите мача показахме добър баскетбол. Реално можехме да спечелим два мача. И в трите двубоя играхме добър отборен баскетбол и се борихме максимално. В крайна сметка това е всичко, което един треньор може да изисква от отбора си – да се раздава докрай, да играе отборно и ако има класата и късмета, естествено ще спечели. Ако не, ще загуби, но трябва да е с високо вдигната глава. Смятам, че е много добър опит за отбора контактът с такива висококласни съперници. Тепърва ни предстоят трудните мачове. В момента се намираме в позиция, в която не сме били. Тя естествено е позитивна.  В началото на месец февруари сме първи във временното класиране на НБЛ и сме в Топ 16 на ФИБА Къп. Но апетитът идва с яденето. Знаем, че по-важните и по-трудни мачове са тези пред нас. Надявам се всички да бъдат здрави, за да можем да се подготвим по най-добрия начин“, заяви пред репортерите  старши треньорът на тима Людмил Хаджисотиров и добави:

„На фона на ситуацията в България и с пандемията, това е един много светъл лъч – два български отбора едновременно да се класират за следващата фаза на ФИБА къп. Това е нещо, което не се е случвало до момента. Смятам, че и двата отбора донякъде предварително бяха отписани, защото бяха в силни групи с качествени опоненти. Точно заради това успехът е много по-сладък и по-голям. Интресното на формата на турнира тази година е, че нещата се решават в един двубой. Смятам, че максимално подготвен отбор в един мач може да направи изключително добро представяне, ако има късмет. Мисля, че преминаването в тази фаза до момента е добър резултат и успех. Надявам се да имаме късмет в жребия, Предпочитам да ни се падне щампиона на Швейцария  Фрибур или другия украински отбор –Днипро, заяви Хаджисотиров и коментира развоя на първенството в България:

„Има още какво да подобряваме в отбора . Мисля, че селекцията ни е много добре направена за българското първенство. Добре балансирани сме, за първи път отборът ни е толкова млад, но с това идва много енергия, която е нужна и е нещо много позитивно. Естествено, аз като треньор виждам много неща, в които можем да се подобрим и го изисквам всеки ден от играчите. За мен е добре и е нещо позитивно, че не сме сменяли играчи от началото на сезона. Има добър колектив, добра химия в отбора. Постоянно повтарям на играчите, че трябва да бъдат гладни и въпреки, че вече сме постигнали добри резултати, има още много неща, които искаме да направим като отбор. Първенството в България е много интересно тази година. При първите 5-6  отбора всеки може да победи другия в зависимост от деня. Жалко, че няма публика точно в този момент, защото това е много атрактивно за феновете и за зрителите“.

Изпълнителният директор на клуба Борислав Чилингиров подчерта, че е получено писмо от ФИБА Европа, в което се изразява специална благодарност за отличната организация на мачовете в групата.

„Това, което мога да кажа по отношение на конкретната проява – това беше чест, отговорност и предизвикателство. Един екип от над 30 души работи по организацията на този хъб. Всички отбори имаха отделен автобус, бяха настанени на отделен етаж в хотел „Рила“ в Боровец, официалните лица също имаха отделен транспорт. Направихме по 3 теста на всички състезатели и за радост до края на турнира нямаше нито един позитивен тест. Всички останаха възхитени от условията и организацията, а е важно да се подчертае, че наставникът на тима на Киев е бил треньор на три отбора от Евролигата и е с големи изисквания. Вчера получихме   писмо от ФИБА Европа, което завършва с думите „От тук нататък ФИБА ще продължи своето активно сътрудничество с Вас като домакини“. Това е достатъчно като оценка за положените усилия. Надявам се това да се е отразило добре на отбора. Мисля, че момчетата се отърсиха от напрежението, особено в последния двубой показаха на какво са способни. В най-скоро време ще бъде определен домакинът на следващия хъб (23-25 март). Надявам се това да бъде отново Самоков“, сподели Чилингиров по отношение на организацията.

Президентът на Рилски спортист инж. Петър Георгиев заяви,  че класирането на два български отбора  в Топ 16 на ФИБА  къп е исторически момент.

„ На 29 януари, когато завърши т.нар. „хъб“ – Самоков победи Киев, както и Ботевград победи Истанбул. Това се случва за първи път в България – два клуба да прескочат първата граница, да преминат в следващия етап на състезанието. Поздравявам колегите от Ботевград, техният успех е доста сериозен, даже по-сериозен от нашия. Техният успех се дължи на кмета и общината на Ботевград, нашият успех се дължи въпреки кмета и въпреки общината на Самоков. За първи път ни се случва да правим организация на такова ниво. Неслучайно получихме благодарствено писмо от ФИБА за организацията, която успяхме да направим. Пред нас предстои по-тежката част от състезанието, не само за ФИБА Къп, но и за първенството. До тук се представяме добре, дано продължим да го правим“, каза Георгиев.

Той заяви, че  „Арена Самоков“ предлага отлични условия за подготовка и е логично националният ни отбор да проведе лагера преди евроквалификациите в Самоков. За предстоящите двубои за Купата на България инж. Георгиев каза:

„ Основният организатор на Купата на България е БФ Баскетбол. Има доста желаещи да бъдат домакини, но според мен има две зали в България, които могат да кандидатстват и да организират такова събитие. Едната зала е в Ботевград, другата е в Самоков, Не говоря за „Арена Армеец”, защото е безпредметно да се използва една такава огромна зала, в която да се направи състезание без публика. Ужасно скъпо е. Чувам колеги и нямам нищо против тях, но условията в другите зали не са подходящи за правенето на едно такова сериозно състезание, което се излъчва по телевизията. Ако го съберем в една такава малка зала, където самите отбори няма къде да седнат по трибуните, няма да говори добре за баскетбола в България. Ние не се натискаме да бъдем домакини- идва ни в повече, ако трябва да съм честен. Но от гледна точка на популяризиране и добри условия за провеждане на едно такова мащабно състезание като Купата на България, трябва наистина да се избере зала, която е подходяща за тази престижна проява“.

Накрая  инж. Петър Георгиев сподели за големия спортен комплекс, който възнамерява да изгради близо до Самоков.

„Ще разполага с голяма многофункционална зала и по-малка тренировъчна, предвидени са  открит и закрит плувен басейн, модерен център за възстановяване, хотелски комплекс. Условията ще бъдат  перфектни за подготовка на различни отбори в много спортове. Работи се усилено и вече 20% от комплекса е готов. Дано да се справим! Надявам се до 1-2 години да бъде завършен и да направим официалното откриване на най-модерния спортен комплекс в България!“,заключи Петър Георгиев.