Баскетболният Балкан ще гони добро представяне в Европа, титла и Купа на България

Баскетболният Балкан ще гони добро представяне в Европа, титла и Купа на България

    Балкан ще кандидатства за домакинство на “балон” от плейофите във ФИБА Къп. Това разкри президентът на клуба Михаил Михайлов на специална пресконференция, която се проведе в Пресклуб “България” в София. На срещата с медиите  присъстваха треньорът на ботевградчани Йовица Арсич и баскетболистът Николай Грозев. Михаил Михайлов сподели още, че целите пред тима през този сезон са добро представяне в Европа, както и титлата и Купата на България. “Искам първо да поздравя Рилски спортист за класирането, както и нашия отбор. Това е един добър успех за българския баскетбол, както и за клубовете ни, защото предизвикахме добри отзиви в Европа. Надявам се и националният отбор да продължи това, което направиха двата състава. Важно е да се говори в Европа за България. Доволен съм изключително много от това, което постигнахме. Смея да кажа, че бях един от малкото, които вярваха в този малък подвиг. За мен беше такъв. Радвам се изключително много за Иван Гавалюгов и Петър Георгиев. Те дават всичко от сърце и душа клубовете на Балкан и Рилски спортист да вървят в правилната посока. Без тяхната подкрепа ситуацията щеше да е друга. Този частичен успех се дължи и на тях. Надявам се още дълги години да продължават да подкрепят клубовете си, защото в много скоро време оттам ще излязат още баскетболисти, които пък ще представят националния отбор”, смята Михаил Михайлов.

    “Със сигурност ще кандидатстваме за домакини на “балона”. Готови са ни документите, процедурата стартира в следващите дни. След високите оценки, които получихме за турнира от квалификацията за Шампионската лига, сме длъжни да покажем, че сме високо ниво в организацията и на терена„, каза още президентът на Балкан.

   „През миналото лято, когато правихме селекцията с треньора, коментирахме амбициите си за Европа. Искаме да стигнем колкото се може по-напред в турнира на ФИБА. Тогава имахме желание да влезем в Шампионската лига, но не успяхме. След това разговорите ни вървяха в посока да минем поне едни групи, защото тогава турнирът имаше друг вариант. Впоследствие той беше променен  заради пандемията. Титлата и Купата в България са си цели от няколко години в Ботевград, добави Михаил Михайлов и  отбеляза, че се чувства  липсата на публиката в залата, въпреки че феновете с различни свои инициативи показват подкрепата си за отбора.

   „Играчите показаха, че гледат професионално на нещата и е далече от моята глава, че те подценяват даден мач или турнир. Със сигурност няма състезател, който да бъде отпуснат за даден двубой или да иска да го загуби. Всеки играе, за да спечели. В главите на нашите баскетболисти е да играят за победата до последната секунда“, завърши той.

    Треньорът на ботевградчани  Йовица Арсич изрази удовлетворението си от класирането на тима си в плейофите на ФИБА Къп и сподели впечатленията си  за турнира в Истанбул и за следващия съперник на тима в плейофите – Фрибург.  Йовица Арсич коментира и преките съперници за титлата и купата на България Рилски спортист и Левски.

    „Искам да кажа, че съм много доволен от крайния резултат, защото шансовете ни не бяха много големи преди турнира. Това се дължи на факта, че противниците ни бяха от по-силни първенства и с по-високи бюджети, но в един момент заиграхме защита на високо ниво и се справихме с това. Не съм изненадан от представянето на Божидар Аврамов в тези срещи. Той е човек, който и преди е играл на такова ниво в решаващи двубои. Спомням си, че през 2010 г. стана Най-полезен играч във финалите за Купата на България на 20 години. Вече натрупа доста опит. Това е неговата работа.

Поздравявам също Рилски спортист, който свърши добра работа за българския баскетбол. Въпреки че на терена сме конкуренти и се опитваме да се победим, извън него имаме нормалнa комуникация и си помагаме един на друг да напредваме. Надяваме се и националният отбор да използва този успех и да ни зарадва с победа срещу Латвия. Това е важно за българския баскетбол и за младите. Когато има успехи, ще има повече спонсори за клубовете и децата ще бъдат по-мотивирани да тренират. Всички трябва да се постараем да даваме добри поводи да се говори за баскетбола“, вярва треньорът на Балкан.

„Фрибург има доста чужденци в състава си, а освен това също е с по-висок бюджет от нас. Познавам някои от състезателите му. Основният им гард беше най-добрият подавач в Адриатическата лига преди няколко години. Шон Барнет пък дълги години игра в Румъния. Мисля, че имат поне шестима американци в ростера, което е доказателство за атлетизма, с който разполагат. Няма да е лесно със сигурност. Ние трябва да сме съсредоточени върху качествата си и да бъдем на най-високото възможно ниво, за да можем да ги победим, когато се срещнем, каза още Арсич.

„Не ми харесва да мисля напред. Да, бих се радвал да се срещнем с Рилски спортист, ако прескочим Фрибург, защото това ще значи, че и двата отбора са направили още една добра крачка в правилната посока. Нямаме право обаче да мислим толкова напред. Следващият противник е най-важен. Ще се фокусираме върху това“, добави специалистът.

„В момента сме съсредоточени върху проблемите, които можем да решим. Не е приятно да се пада, най-вече в нашата зала. Надявам се в следващия сблъсък с Левски нещата да свършват по друг начин. Никой няма причина да подценява Левски, който е с най-голям бюджет. Те имат национални състезатели, както и чужденци, а освен това, може да привлекат още някой. Никой не може да прави сметки сега. Ние сме фокусирани върху това да бъдем на най-високо ниво, когато се играят решителните мачове и тогава ще разберем дали е достатъчно„, сподели наставникът на „зелените“.

Относно отсъствието на Божидар Аврамов от списъка с играчи за подготовката и мачовете на България в Латвия в края на месеца  Арсич изрази своето мнение:

“Това е въпрос е за националния селекционер. Росен Барчовски е човек, който има достатъчно опит в тази работа. Щом той е преценил така, значи не виждам защо аз трябва да го коментирам. Мога да коментирам моите решения и това, което правя аз. Всеки има право на лично мнение, но смятам, че нашата работа е да подкрепим и да помогнем колкото можем на отбора и селекционера. Сигурен съм, че той е обмислил добре това решение. Трябва да направим така, че момчетата, които са повикани, да се чувстват добре и да няма неприятни коментари. Те трябва да знаят, че не са там по други причини, а са избрани, защото това са най-добрите играчи, които България в момента може да даде“, коментира той.

Крилото на Балкан Николай Грозев, който е от миналото лято в тима, се надява на още по-добро представяне в турнира ФИБА Къп.

   “Чувствам се много добре в Балкан. Познавам се с всички момчета. За мотивация е излишно да говорим, защото в този клуб трябва да се доказваш всеки ден. Трябва да се бориш постоянно на всяка тренировка за минутите си на терена”, обясни Николай Грозев.

“Съперниците във ФИБА Къп са доста добри, класни опоненти са и имат доста чужденци. Ще ни бъде доста трудно. Ако покажем защитата, която демонстрирахме в Турция, можем да се справим и с тях. Искам да поздравя Рилски спортист, защото и те заедно с нас успяха да продължат напред”, добави 26-годишният играч и благодари на привържениците на отбора за подкрепата.

“Това, което направиха за нас, когато се прибрахме от Истанбул, беше наистина много приятно. Също се случи и след мача с Левски, макар че загубихме. След края на двубоя феновете дойдоха, за което им благодарим. Ценно е да имаш това, без значение дали си победил или загубил. Те винаги са зад нас. Чувството е наистина приятно. Нямам търпение да ги усетя в залата, защото до този момент не съм успял все още”, каза още крилото. /по bball.bg/