Цанко Цветанов: „Имаме съдия в Шампионската лига, но отбор – не“

Цанко Цветанов: „Имаме съдия в Шампионската лига, но отбор – не“

Това заяви днес легендата на ФК Етър и на златното поколение от САЩ 94 Цанко Цветанов. Именитият защитник, член на Управителния съвет на родния си клуб, заедно с председателя на УС Деян Куздов бяха гости в поредицата на Пресклуб „България“ „Часът на шефа“. Цветанов изясни защо талантливи момчета и младежи не могат да развият своя потенциал и да се наложат в големи отбори в чужбина. “Футболистите са като чиновници, ограничават се със заниманията в рамките на 2 ч и не полагат достатъчно труд, не тренират допълнително. Нищо не им пречи да го правят, но очевидно нямат мотивация. Също така и задачите, които им се поставят от треньорите, не носят желаните резултати. С футболистите  не се работи както трябва, затова нямаме отбор в Шампионската лига, нямаме и силен национален отбор, обобщи прославеният футболист от близкото минало. Имаме обаче съдия в Шампионската лига.

Съдийството ни е на високо ниво, въпреки че българските отбори постоянно го използват за оправдание на слабите си резултати”, подчерта Цанко Цветанов. Той е категоричен, че БФС трябва да въведе солени глоби за всеки, който преди или след мач коментира работата на реферите. В Кипър напр. санкцията е 10 000 евро, посочи бившият футболист и треньор.  Относно прецизността на съдийските решения, аз съм за ВАР, това е необходима система, отсече Цанко Цветанов. Ако имаше ВАР по наше време, щяхме да играем финал на Световното първенство в САЩ, върна лентата именитият футболист, припомняйки, че националният ни отбор бе ощетен с неотсъдена дузпа в мача срещу Италия.

Цанко Цветанов коментира и формата на първенството в Първа лига. Първенството ни е интригуващо, смята именитият представител на виолетовия клуб и защити намаляването на участниците в елита от 16 на 14 отбора, както е сега. Ако искаме да правим голям футбол, отборите трябва да се ограничат дори на 10, препоръча Ц. Цветанов. Така вътрешната конкуренция ще е по-голяма и първенството ще стане още по-интересно, а също ще се подобри и представянето на българските отбори в евротурнирите.

Легендата на Етър и един от футболистите в идеалния отбор на България за всички времена сподели и своите виждания за близкото и по-далечно бъдеще на своя роден клуб с богата история. Да остане в Първа лига след края на първенството е близката цел, но за клуб-люлка на големи бивши футболисти  /Кр. Балъков, Тр.Иванов, Ил. Киряков, Б. Генчев, Ц. Цветанов/ оцеляването не може да е перспективата, която да удовлетворява играчите, треньорите, мениджърите и феновете. Създадени са всички добри условия за постигане на добри резултати, поясни Цанко Цветанов. В зимната пауза бяха направени промени в състава на отбора.

Цанко Цветанов сподели и планираните подобрения в инфраструктурата. С помощта на община Велико Търново и БФС ще бъде възстановено тренировъчното игрище на стадион „Ивайло“. Другата инвестиция е за изграждане на ВИП кабинки на стадиона. Така по-заможните фирми ще помогнат финансово на клуба, разкри Ц. Цветанов. Мечтата ми е “болярите” да играят с „Болярка“, но тя се дърпа, добави бившият футболист. Местният бизнес като цяло осигурява финансова подкрепа за Етър, подчерта Деян Куздов. Бюджетът е балансиран и покрива необходимите разходи, стана ясно от думите на председателя на Управителния съвет на футболния клуб. По-добрите резултати на отбора занапред ще привлекат още спонсорски средства, а привличането на звездата Димитър Бербатов в треньорския щаб също се очаква да изостри апетита на рекламодателите към виолетовия клуб, стана ясно на пресконференцията.
“Радвам се, че Бербатов започва кариерата си като треньор в Етър”‘, заяви младият мениджър. Звездата ще обучава специално нападателите и ще работи да подобряват спортно-техническите си умения.   “Ще играем за победа във всеки мач, колкото и клиширано да звучи”, заяви Куздов преди предстоящия сблъсък с Лудогорец на старта на пролетния полусезон на първенството.