Жоел Арате към Красимир Инински: „За 10-годишнината като шеф на бокса ще Ви подарим олимпийски медал!“

Жоел Арате към Красимир Инински: „За 10-годишнината като шеф на бокса ще Ви подарим олимпийски медал!“

ОЧАКВАМЕ ПО 2 КВОТИ ЗА ТОКИО ПРИ МЪЖЕТЕ И ПРИ ЖЕНИТЕ  

Това обеща днес в Пресклуб „България“ старши треньорът на националния отбор по бокс за мъже Жоел Арате на Красимир Инински, който това лято ще закръгли 10 години начело на родната федерация, съхранила богатството на 293 медала, спечелени на Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства.  Кубинският специалист вижда реален шанс европейският шампион Даниел Асенов /кат. 52 кг/ и бронзовият медалист от Световното първенство 2019 Радослав Панталеев /до 91 кг/ да спечелят квоти за Токио. Те имат необходимите качества да стъпят и на почетната стълбичка, убеден е треньорът . „Нямат оправдание да не спечелят медал. Имат и опита и младостта да постигнат голям резултат“, бе категоричен Арате. Първият тест за техните способности на ринга ще бъде другата седмица, от 22-ри до 27-ми февруари в столичната зала „София“, където ще се проведе 72-рото издание на международния турнир за Купа „Странджа“.  Даниел и Радослав се очертават като водещи състезатели в отбора, е оценката на опитния Арате.

„Подготовката на мъжкия отбор тази година започна на 4-ти януари, на 25-и отборът продължи тренировките си на Белмекен заедно с група боксьори от Молдова. Успяхме да отстраним грешките. Състезателите са мотивирани. Готови сме за „Странджа“, обобщи старши треньорът Жоел Арате. Той благодари на помощниците си Александър Александров и Валентин Поптолев, на масажистите и лекарите.  

„Всички момчета сме готови за този турнир. Това ще е стартът на годината за нас. Мисля, че ще се представим отново достойно. Смея да кажа, че тренировъчният процес мина много гладко – с доста усилия и труд ще постигнем своите цели. Винаги е имало конкуренция, както те се подготвят за този турнир, така и ние. Със сигурност няма да се предадем и ще дадем максимума от себе си“, сподели европейският шампион и трикратен носител на Купа „Странджа“ Даниел Асенов.  

„Аз си пожелавам да съм здрав, за да мога да дам всичко от себе си в най-важната година за мен. Подготовката върви чудесно – треньорският щаб е много добър, има настроение, няма проблеми и излишни психически натоварвания. Вярвам, че всичко ще бъде наред“, допълни Панталеев.

„Подготовката на жените започна на 14 януари и, макар и кратка, аз съм сигурен, че ще бъде ползотворна. Имахме една седмица спаринги с французойки. На този етап от подготовката съм много доволен. От два дни тренираме със състезатели от Бразилия, Мароко, Гърция – техническата ни подготовка ще бъде на ниво. Момичетата са мотивирани и работят с цел участие и дай Боже, медали от Олимпиадата“, коментира старши треньорът на националния отбор за жени Ангел Ангелов. Той очаква квоти да спечелят световната и европейска шампионка Станимира Петрова /57 кг/ и европейската и световната вицешампионка Стойка Кръстева /кат. 51 кг/.      

Турнирът за Купа „Странджа“ е изключително силен – заявили са участие общо 306 състезатели от Узбекистан, Америка, Русия, Бразилия и много други доказали се държави в бокса с изключение на Куба. При жените – няма категория без световна шампионка. Най-добрите ще бъдат на „Странджа“. При мъжете също – световни и олимпийски шампиони ще се конкурират, информира генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев.  

„В тази пандемична обстановка пожелавам на всички да са здрави. На състезателите пожелавам да постигнат мечтите си и да се представят достойно на Олимпийските игри. Доволен съм от тяхната мотивация. Много ми се иска да има Олимпиада и това, което правим толкова дълги години, да има нужния резултат“, заяви президентът на БФ Бокс Красимир Инински.

След редица успешни домакинства на България през последните 10 години, Красимир Инински обеща, че ще направи всичко възможно да организираме Световно първенство по бокс за мъже. „То е свързано с голямо финансиране, но в края на краищата всичко зависи от работата и желанието за работа. Това ще бъде от ключово значение да посрещнем такъв голям форум“, каза президентът на БФ Бокс.