Волейбол: Лъвовете са отново Отбор №1 на месеца - за 21-и път в своята история

Волейбол: Лъвовете са отново Отбор №1 на месеца - за 21-и път в своята история

Мъжкият национален тим по волейбол на България бе избран за отбор №1 на месец януари в традиционната класация на Пресклуб „България“. Признанието на спортните журналисти идва след успешното представяне на европейската квалификация в Израел. Волейболистите ни записаха четири победи от четири мача и се класираха за Евроволей 2021. Лъвовете стават отбор на месеца за 21-и път в своята история.

От гласувалите спортни редации 14 гласа са подадени за волейболните национали срещу 7 гласа за баскетболия Балкан (Ботевград) и класирането му за 1/8-финалите на ФИБА Европа Къп. Така изборът на волейболистите за Отбор на №1 идва след категорично мнозинство.

Анкетата за треньор на месеца бе спечелена от селекционера Силвано Пранди. Италианският специалист категорично заема първата позиция с 10 гласа, но поради отсъствието му, той ще бъде награден на по-късен етап.

От името на целия отбор купата на победителите бе приета от либерото на националите Владислав Иванов. По време на награждаването присъстваха също президентът на БФВолейбол Любо Ганев и мениджърът на тима Стефан Чолаков.

thumbnail Volley-Otbor na m.1- 17.2 37

Любо Ганев, президент на БФВолейбол:

„Искам да поздравя волейболистите и треньорския щаб за постигнатия успех. Това беше първата от поставените задачи за 2021 година. Сега предстоят доста състезания от висок ранг, дано да имаме много положителни емоции.

Още през март предстоят Балканиади за юноши под 17 години и девойки под 16 години, които са първи кръг от европейските квалификации. Всички се надяваме двата ни тима да се класират директно на Евроволей от този кръг. Следва Европейска златна лига при жените. Домакини сме на турнир от предварителната фаза, както и на финалната четворка от надпреварата през юни в Русе. При мъжете Международната федерация взе решение всички мачове от Волейболната лига на нациите да се играят в един балон. Това ще бъде в продължение на 40 дни. Влизат определен брой състезатели заедно с треньорския щаб и не излизат, докато не приключи форумът. При тези условия България няма как да кандидатства за домакинство. Много е трудно, има страшно много изисквания. Например две зали, ще се играят по осем мача на ден, хотел с 480 стаи, защото най-вероятно ще бъдат настанени състезателите поединично и т.н. Така че на мъжете им предстои много тежко изпитание. В най-съкратения си вариант Лигата ще продължи 34 дни.

Lubo Ganev

Задачата пред мъжете е оставане в Лигата на нациите. Но аз им поставих още по-мотивираща задача. Предвид факта, че предстои Олимпиада – повечето от отборите няма да дойдат с пълни състави. За това целта е да се класираме в шестицата на състезанието. Ако тимът ни заеме шесто място, премията ще бъде разделена по 50 процента между състезатели и федерация. Ако съставът ни заеме пето място, съответно разделението става 60/40 в полза на отбора. При четвърто място 70/30, при трето място 80/20, при второ 90/10. Ако националите ни спечелят Лигата на нациите, цялата премия от 1 000 000 долара ще остане за отбора. Стимул има, остава момчетата да подходят максимално отговорно.

До края на година в календара предстоят още две състезания – европейското пъвенство за жени (17 август -3 септември). България е една от четирите държави домакини, като най-вероятно Пловдив ще приеме груповата фаза. След това предстои предизвикателство – световно първенство за младежи под 21 години в София, което ще се проведе в новата зала на Левски. Спортното съоръжение отговаря на всички изисквания за форум от такъв ранг. Надявам се те да успеят да направят едно добро класиране.

Както винаги във волейбола си поставяме високи цели, защото, ако няма цели, няма стимул. Пожелавам си само състезателите да са здрави, защото в последните години всички пропуснати шансове за класиране са били заради здравословни проблеми, а не защото сме играли слабо. Искам всички да дойдат и да се влагат максимално в тренировъчен процес и игра.

Стефан Чолаков, мениджър на тима:

„Благодаря за това признание. Самият Силвано Пранди беше приятно изненадан. Много е позитивно да започнем по този начин годината.

Квалификацията в Израел бе много трудна, защото пътувахме и играхме във време на пандемия. Имахме трудности с пътуването, с многото тестове, на които бяхме подложени. Но въпреки всичките неща, най-важно за мен бе владеенето на целия отбор. Нямаше състезател, който да измрънка, да се оплаче от нещо. Тренираха по празниците, нямаха почивка, но всички бяха наясно защо са дошли. За първи път водя отбор на квалификация, защото досега все сме се класирали директно. Но смятам, че участието ни доведе до позитиви, защото се случи в момент, в който националният тим преминава през преходен период. Тези четири мача допринесоха за развитието от гледна точка на чисто спортно-технически механизми, както и създаване на колектив, и отношения между състезатели. Това представяне ни дава надежда, че в бъдещето могат да се случат добри неща.

0588659221

Най-хубавото е, че България продължава да вади добри състезатели, които имат потенциал. Ето пример – националният тим за юноши под 17 години, който започна подготовка в София за Балканиадата. Видях в състава добри млади волейболисти. Вярвам като цяло в бъдещето на мъжкия волейбол. От доста години не сме се класирали за финали в Лигата на нациите и смятам, че това трябва да бъде приоритет за мъжете. Ще донесе точки за световната ранглиста, което е много важно, както и приходи. Ще бъде трудно в този формат, но не е лесно и при нормални условия. Положителното е, че се спестяват дългите пътувания в стария формат на състезанието, когато едната седмица играеш в Европа, другата пътуваш за Аржентина, а след това за Китай. Надявам се да направим пробив в НВЛ и да създадем добра сплав от млади и опитни играчи.“

Владислав Иванов, либеро на националите:

„Благодаря от името на всички мои колеги за наградата. Не беше лесно. Радвам се от факта, че можахме да изпълним целта си да се класираме на европейско първенство. За всички нас не беше леко, с оглед на ситуацията, но съумяхме в името на една идея да се съберем, да играем по възможно най-добрия начин в това време на пандемия. Отборът е доста променен. Има много млади състезатели и други с по-голям опит. Надявам се тази конфигурация да донесе успех в бъдещето. Със сигурност нивото ще е коренно различно от това на квалификацията. Не знам с какъв състав ще излязат другите отбори, но се надявам ние да излезем максимално мотивирани и да играем мач за мач. Да бъдем здрави и всичко да е в наши ръце.” / По материали на БФ Волейбол/