Баскетбол: 100 000 лева премия от федерацията за мъжкия национален отбор

Баскетбол: 100 000 лева премия от федерацията за мъжкия национален отбор

„Управителният съвет на федерацията реши националния отбор по баскетбол за мъже до получи премия от 100 000 лева за класирането  на тима  за европейското първенство в Грузия, Чехия, Германия и Латвия догодина,  каза на пресконференция в Пресклуб „България“  президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков и допълни:

„Чувствам се страхотно заради това, което демонстрираха момчетата. Показаха възможности и качествата, които са нужни за постигане на добри резултати. На базата на това Управителният съвет сметна за необходимо момчетата и треньорите да получат премия за тази толкова дълго  очаквана победа. Смятам, че я заслужават за труда и усилията, както и за характера, което за мен е изключително важно в тази много сериозна конкуренция. Благодаря за духа и характера, които показаха и че не се отказаха, въпреки че прогнозите не бяха за нас. Нека да са горди, да осмислят случилото се и да продължат работата си в клубните си отбори, което също е важно“, заяви Глушков  и уточни, че премията е такава, каквато може да си позволи федерацията и се надява да има възможност в бъдеще, при  нови успехи, тя да  бъде още по-голяма.

„Хубаво е, когато работиш добре, да бъдеш уважен и по този начин. Искам да си пожелаем да имаме възможности тези неща да се случват.Успехът е голям, но сега целта е съвсем друга. Очакванията са по-високи и трябва да се настроим за друг вид работа и да постигнем резултат, който да бъде радващ за всички нас. Тогава от само себе си тази финансова рамка ще се разшири“, заключи президентът на БФ Баскетбол.

Старши треньорът на тима Росен Барчовски каза пред репортерите, че няма спомен откога не е бил толкова щастлив и похвали играчите за подготовката и представянето им в квалификациите.

“В последните дни доста говорих и не смятам да се повтарям, но няма как да не съм доволен от това, което постигнахме. Не си спомням да съм бил толкова щастлив, защото сега предизвикателството да се класираме бе по-голямо откогато и да е било. Искам да отлича всички момчета в отбора, защото те загърбиха  претенциите  и егото си в името на тима. На английски има една дума – “coachable”  – е, тези играчи са точно “coachable”. Бил съм в отбори, в които играчите са проявявали големи претенции и са били  с тежки характери и тогава е много трудно, защото те не изпълняват треньорските указания. Но трябва да признаем, че  имахме  и късмет”, каза Барчовски, който класира тима ни и за европейските първенства през 2005 и 2011 година.

“Победихме Латвия с 1 точка. Това е половин кош. Можеше да се случи и обратното и ние да загубим с тази една точка. Тогава щяхме да бъдем разпнати, но истината е, че една точка не може да промени моя труд като треньор през последните 30 години, както и работата на играчите през последните 10-15 години. Сега имахме шанс, другия път може и да нямаме, затова призовавам да останем с трезва преценка и да не залитаме в крайности”, добави наставникът и  изрази  огорчението си от негативизма около тима в последните месеци.

Този път имаше голям негативизъм и много обиди от анонимници и хора, които не могат да дойдат да ми кажат в очите това и това. Имаше безпочвени критики и в нашата общественост. Само успехът може да затвори устите на тези хора и той се случи.

Трябва да бъдем реалисти. Ние ще направим всичко възможно да се представим добре, да печелим и да се класираме. Предстои ни дълъг път, затова трябва да имаме реалистични очаквания. Спомням си, че когато бях играч в ЦСКА, на банкетите след като ставахме републикански шампиони, генералите искаха от нас да станем  и европейски, което сами разбирате, че нямаше как да се случи. Имал съм различен вид поведение относно това какво чувам и какво искам да чувам – единият е да не чета нищо, за да не си създавам главоболия. Този път от ноември обаче си казах, че ще чета и най-гадните неща, за да ме амбицират повече. Прочетох какъв съм от А до Я. Не е приятно, но го използвах, защото дава хъс, злоба и мотивация“, сподели Барчовски и разкри плановете за подготовката през лятото.

„През тези  „прозорци“ – през  ноември и февруари, можем най-много да откраднем по 3-4 дни. Мисля, че трябва да направим всичко възможно през лятото да направим 10-15 дни подготовка с националния отбор и да изиграем няколко контролни срещи. С класирането ни за европейското първенство ние прескачаме един етап от световните квалификации. Писал съм писма до отборите, които участват в предквалификациите през лятото, да изиграем контроли с някои от тях.Това ще ни даде шанс и да видим някои от по-младите и по-неопитни играчи, на които ще разчитаме в бъдеще. Вече за догодина, когато е европейското първенство, със сигурност ще имаме сериозен лагер. С министър Кралев говорихме той да се проведе на Белмекен”.

Наставникът добави, че големият проблем на настоящия тим е липсата на ръст в подкошието, заради което е натурализиран и американският център на Брозе Бамберг Дейвид Кравиш. Той уточни, че ще се търси и гард, тъй като предстои отказването от националния отбор на Дий Бост.

“Най-хубавата новина за нас е, че отдолу идват много талантливи и най-важното високи играчи. Надявам се, че европейското първенство до 20 години ще се проведе по план, но не знам кога за последно се е случвало средният ръст на младежкия отбор до 20 години да е по-голям от този на мъжкия”, заключи Барчовски.

Капитанът на националния отбор по баскетбол Чавдар Костов  заяви пред репортерите:

“Има много хубава атмосфера в отбора, тя се вкарва и от треньорите, и от господин Глушков. Разборът преди мача с Латвия започна с лека шега от господин Барчовски, понеже както започнахме да гледаме видеото за двубоя и вече бяха излезли играчите на Латвия, той ни каза: “Вижте ги, ние ги уважаваме, но ето тези играчи няма да ходят на европейско”. В кръга на шегата, ние взехме че бихме, че даже ги и убихме. Направихме много хубав мач, заслужено победихме. Не сме направили нещо феноменално, просто си свършихме работата. Тренирахме много добре в мини лагерите. Играхме и в предните мачове много добре, независимо че загубихме от Гърция и Босна. Продължаваме да работим, надявам се да направим хубава подготовка. Преди ЕвроБаскет 2022 има и квалификации за световно първенство. Ако отидем на него, това вече ще е сензация”, каза Костов.

Павлин Иванов имаше ключови изяви за страхотния успех на България над Латвия и класирането на Европейско първенство през 2022. Гардът призна, че за едно специално ядро от играчи, в което е и той, успехът вече на ниво мъже значи много. Павлин и “златният” набор 93-94 спечелиха европейските първенства в Б дивизия за кадети до 16 години, след това и за юноши до 18 години  и класираха младежите до 20 години в Дивизия А. Сега вече те могат да се борят за големия връх и при мъжете.

“От цялата ситуация аз съм доста доволен поради няколко причини. Чувствах се длъжен на този отбор, тъй като последните години имах контузия и през годините не съм показвал нивото, което трябва да показвам в националния отбор,” сподели  Иванов пред медиите и допълни:

“Горд съм с всички момчета. Има обаче една малка групичка от тях, с която сме играли заедно и при подрастващите – Димитър Димитров, Деян Карамфилов, Алекс Симеонов, Ники Стоянов. Щастлив съм, че успяхме да постигнем нещо и на ниво мъже. Благодаря и на съпругата ми Рената, тъй като я поставих в доста кофти ситуация. Родиха ни се близнаци, а аз ги видях само за два часа, преди да заминем. Най-лесно беше да кажа на треньора, че семейството е най-важното и да остана. Това е така, но наистина исках да бъда част от този успех, защото вярвах и тогава, че това ще се случи. Радвам се за целия отбор и за българския баскетбол,” заключи  Павлин.