Георги Аврамчев: "Нямам логично обяснение, подозирам саботаж"

Георги Аврамчев: "Нямам логично обяснение, подозирам саботаж"

Това заяви днес в пресклуб „България“ председателят на родната федерация по плувни спортове /БФПС/ във връзка с избухналия скандал след трите положителни допинг проби на състезателите от националния отбор Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. На емоционална пресконференция, продължила повече от час, Георги Аврамчев категорично отрече всякаква вероятност на момчетата да е дадена каквато и да е забранена субстанция, не само установената станозолол,  с витамините и добавките, които получават ежедневно по време на лагер.  Това потвърди и лекарят на националния отбор д-р Любомир Петров.  Убедителна подкрепа в полза на това становище изразиха и главният мениджър на националните отбори Кристиян Минковски, генералният секретар на федерацията Димитър Бобев, Любомир Лазаров – член на екипа на националния отбор, Михаил Качаунов от научно-приложната лаборатория към федерацията, както и правният съветник Герчо Кандиларов.   

Георги Аврамчев обеща пред медиите истината да излезе наяве и тогава отново ръководството на БФПС да застане пред четвъртата власт.  Той не знае откъде идва атаката, но допуска, че мишената на саботажа може да е както самият той, така и националният отбор.  Допинг скандалът психически разстройва състезателите и то само месец преди първата олимпийска квалификация за 2021 г /2-4 април, София/.  Явно на някого не се харесват  успехите на плуването, обобщи Георги Аврамчев.  Българските плувци вече имат спечелени три норматива „А“, което има гарантира участие на олимпийските игри – Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Лефтеров.  Шансът за още квоти е реален.  Миналата 2020 г е една от най-успешните, подчерта председателят на БФПС.  „Как така за три дни станахме злодеи?“, попита шефът на родното плуване.

Георги Аврамчев подчерта, че вярва на момчетата. Помолил ги е да си припомнят много добре между 20-и декември и 4-и януари, по времето на коледно-новогодишната ваканция, когато са били у дома,  дали са пили енергийни напитки, хапвали някакви десерти или други лакомства,  които може да са предизвикали лошия резултат. Освен това, федерацията е взела решение да поиска от антидопинговата комисия да направи изследване на всички национални състезатели, както и да изследва всички медикаменти, витамини и добавки, които се дават на плувците.   

Аврамчев отхвърли като абсурдни внушенията на една телевизия, че той може да се намеси предварително и да отърве състезателите от допинг контрол.  Има направен таен запис незнайно от кого, има превратно тълкуване на едно изречение, с което председателят на БФПС всъщност иска да покаже абсурдността  на  нападките и да окуражи момчетата, стана ясно на пресконференцията. Дори министърът на спорта, дори премиерът на страната не може да влияе по никакъв начин върху допинг контрола, каза още шефът на българското плуване.